Szíriai keresztény harcosok veszik át több település felügyeletét egy vitatott észak-szíriai térségben

2019. november 2. - 15:56 | Külföld

Szíriai keresztény fegyveresek veszik át több település felügyeletét egy észak-szíriai térségben, ahol a közelmúltban Törökország támogatta harcosok és kurd milíciák küzdöttek egymással - közölte a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai szövetség szombaton.

Az SDF szerint keresztény fegyveresek érkeznek a Tal-Tamr közelében fekvő falvakba, amelyek a Habur folyó térségében találhatóak. A terület a fogyatkozó szíriai keresztény közösségek otthona.

A Törökország támogatta erők múlt hónapban indítottak offenzívát a térségben, amely miatt mintegy 200 ezren kényszerültek menekülni. A keresztény falvak lakossága aggódott amiatt, hogy a fegyveresek - akik között egykori dzsihadisták is vannak - atrocitásokat követhetnek el a térségben.

Az SDF közlése szerint a Szír Katonai Tanács nevű fegyveres csoport, illetve asszíriai keresztény harcosok veszik át a települések ellenőrzését. Mindkét csoport a katonai szövetség része.

Az SDF gerincét a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia alkotja, amelyet Törökország terrorszervezetnek tart. Ankara az YPG térnyerésével indokolta október eleji offenzívájának megindítását a szíriai-török határ mentén.

(MTI)