Szitkozódással fogadták a miniszterelnököt Ausztrália erdőtüzek sújtotta részén, volt, aki idiótának nevezte

2020. január 2. - 19:53 | Külföld

Dühös fogadtatásban részesült Ausztrália miniszterelnöke csütörtökön az ország egyik erdőtüzek sújtotta részén, szitkok áradata záporozott rá, egy tűzoltó pedig nem volt hajlandó kezet fogni vele.

Szitkozódással fogadták a miniszterelnököt Ausztrália erdőtüzek sújtotta részén, volt, aki idiótának nevezte
Illusztrációs felvétel (AP Photo)

Scott Morrisont Új-Dél-Wales államban, Cobargo városában szidták a leghevesebben: volt aki idiótának nevezte, s ez még a legenyhébb szitkozódás volt. Elsősorban azt vetették szemére, hogy a városban nincs megfelelő felszerelés a tüzek oltásához. A kormányfő távozó autóját gúnyos kiabálás kísérte.

"Akárhányszor árvíz vagy tűz van ebben a térségben, soha nem kapunk semmit. Bezzeg Sydneyben, az északi parton el lennénk árasztva adományokkal, gyorssegélyekkel" - mondta egy cobargói lakos az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint.

"Nem lep meg, hogy az emberek igencsak keserűek most. Épp azért jöttem ide ma, hogy a saját szememmel lássam (a helyzetet), és felajánljam a tőlem telhető segítséget" - mondta Morrison.

Ausztráliában jelenleg is legalább kétszáz helyen lángol a növényzet, és bár kedd óta enyhült a kánikula - ami átmenetileg kedvez az oltási munkáknak -, szombatra ismét rekkenőre fordul a hőség és erős szél várható.

Az új-dél-walesi tűzoltóság szerdán elrendelte, hogy minden nem állandó lakosnak el kell hagynia a Batemans Bay üdülőhelytől Victoria állam határáig húzódó, 240 kilométer hosszú tengerparti övezetet. Ennek hatására már csütörtök reggel hosszú sorok alakultak ki a közutakon a nyugat vagy észak felé távozni akaró gépkocsikból. Sokan azonban el sem tudtak indulni, mert az üzemanyagtöltő állomások kifogytak a benzinből, dízelolajból, vagy áramkimaradás miatt nem tudták kiszolgálni az autósokat.

Október óta Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 18 ember meghalt és több mint ezer ház lett a lángok martaléka.

MTI