Szivárgás miatt elmaradt az űrséta a Nemzetközi Űrállomáson

2022. december 15. - 07:11 | Tech

Szivárgás miatt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az orosz űrügynökség lemondta két orosz űrhajós űrsétáját a Nemzetközi Űrállomás (ISS) körül.

Szivárgás miatt elmaradt az űrséta a Nemzetközi Űrállomáson
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Szerdán késő este a két űrhajós arra készült, hogy kiszálljanak az űrállomásból, amikor észrevették, hogy egy csatolt űrkapszulából hűtőfolyadék szivárog. A NASA Johnson Űrközponjta szerint sem Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin, sem az ISS többi asztronautája nem volt veszélyben.

A két orosz éppen felvette a védőöltözetét és nyomásmentesítettek, amikor az élőben közvetítő kamera monitorján megjelent a szivárgás képe.

Az orosz űrhajósoknak már másodszor kellett lemondaniuk az űrsétát. Először november 25-én szerettek volna egy radiátort átvinni az ISS egyik moduljából a másikba. Ekkor az űrhajósok orosz gyártmányú Orlan űrruhájának a hűtőszivattyúival kapcsolatban merült fel gond.

Szerda éjjel a földi szakemberek azt látták az élő videóközvetítésen, hogy a Prokopjevet, Petelint, valamint az amerikai Frank Rubiót az űrállomásra szállító Szojuz MS-22 kapszulából folyadék és részecskék áramolnak, miközben nyomáscsökkenést is észleltek. A szivárgás órák múlva sem maradt abba.

Az űrsétára készülő két asztronauta viszaállította a zsilip légnyomását, levette a szkafanderét és visszatért az ISS-re - közölte a NASA.

Az orosz és az amerikai űrhivatal azt tervezi, hogy kivizsgálja, milyen hatása lehetett a szivárgásnak a Szojuzra.


MTI