A szívbetegségek megelőzését segítő új módszeren dolgoznak kínai kutatók

2020. május 11. - 13:08 | Tech

A sejtelhalás egyik formájának szabályozásával megakadályozható bizonyos szívbetegségek kialakulása - állapították meg kínai szakemberek.  

A ferroptózis a programozott sejthalál egyik változata, amely a vassal függ össze. A kutatók szerint ez a sejthalál-mechanizmus károsíthat fontos szerveket és idegrendszeri betegségek kialakulását eredményezheti.

A kardiomiociták - a szív összehúzódását biztosító izomsejtek - nem képesek regenerálódni és elhalásuk szívizomkárosodáshoz, valamint egyéb betegségekhez vezethet.

A Csöcsiangi Egyetem Orvostudományi Karának kutatói egérmodelleken végzett vizsgálatok révén megállapították, hogy a kardiomiociták ferroptotikus sejthalála az elsődleges oka a szívkárosodásnak.

A Circulation Research című folyóiratban publikált tanulmányukban kifejtik, hogy a glutation - az emberi szervezetben természetes formában is jelen lévő antioxidáns - szintjének növelésével megakadályozható a szívizomsejteket sújtó ferroptózis és az azzal összefüggő szervkárosodás.

A szakemberek szerint az eredményeik egy új terápiás kezelés lehetőségét jelenthetik azon páciensek számára, akiknél fennáll a kardiomiopátia - a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve, hátterében a szívizom károsodása áll - kockázata.

(MTI)

Címkék: szívbetegségek