A szívelégtelenség kezelésére szolgáló "őssejtpermetet" fejlesztettek ki kutatók

2019. november 29. - 21:56 | Tech

A szívelégtelenség kezelésére szolgáló új módszert fejlesztettek ki az Oszakai Egyetem kutatói, remélve, hogy az eljárás, amely során őssejteket juttatnak közvetlenül a szív felszínére, 3-5 éven belül elérhető lesz a páciensek számára.

Az egyetem sebészprofesszora, Szava Josiki vezetésével kifejlesztett kezelés nem igényel speciális körülményeket, ami azt jelenti, hogy könnyen alkalmazható bármely kórházban.

A módszert az iszkémiás kardiomiopátiával küzdő betegek számára fejlesztették ki. Ez egy olyan állapot, amelyben a szívizomnak nem elegendő a vérellátása.

Az új kezelés lényege, hogy speciális "kötőanyagban" lévő mesenchymalis őssejteket permeteznek a páciens szívére koszorúérműtét közben. Az eljárás kevesebb mint egy percet vesz igénybe. "Az, hogy a bypassműtéttel egyidejűleg végezzük el a kezelést, segíti a szívfunkciók helyreállását" - mondta Szava.

A szakemberek az Oszakai Egyetemi Kórházban akarják tesztelni a módszer biztonságosságát és hatékonyságát egy klinikai vizsgálat keretében.

(MTI)