Szkripal-ügy - Oroszország azonnali bizonyítékot követel arra, hogy Julija Szkripal saját akaratából cselekszik

Oroszország londoni nagykövetsége azonnali bizonyítékot vár a brit hatóságoktól arra, hogy saját akaratából cselekszik a kórházból kiengedett Julija Szkripal, aki apjával, Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynökkel együtt idegméreg-hatóanyagtól súlyos mérgezést szenvedett.

"Gratulálunk Julijának a gyógyuláshoz. Még mindig azonnali bizonyítékokra van szükségünk, hogy az, amit vele tesznek, az ő akaratából történik" - idézte kedden a TASZSZ hírügynökség a nagykövetség közleményét. 

Christine Blanchard, a délnyugat-angliai Salisbury kórházának orvos igazgatója kedd délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 33 éves Julija Szkripal elhagyta a kórházat. Hozzátette ugyanakkor, hogy "ezzel nem ért véget kezelése", de mindenképpen "jelentős mozzanat", hogy távozhatott a kórházból. Nem említette, hogy Julija Szkripalt mikor engedték ki, és hova ment, de a BBC keddi értesülése szerint előző este távozhatott, és biztonságos helyre szállították.

A Salisburyben élő 66 éves Szergej Szkripalt - az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, aki kettős ügynökként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott - és lányát hetekig válságos állapotban kezelték, de az utóbbi napokban mindkettőjük állapota gyorsan javult.

Salisbury kórházának orvos igazgatója a keddi sajtótájékoztatón elmondta: Szergej Szkripal felépülése lassabban halad, mint lányáé, de remélhető, hogy "megfelelő időben" ő is elhagyhatja a kórházat. Christine Blanchard megerősítette, hogy Szergej Szkripal és lánya idegméregtől szenvedett mérgezést. Nem részletezte ugyanakkor, hogy a volt orosz kém és lánya szervezetében a méreganyag pontosan milyen károsodást okozott.

A brit állampolgárságú Szergej Szkripalt és lányát - aki látogatóba érkezett hozzá Oroszországból a mérgezés előtti napon - március 4-én találták eszméletlenül Salisbury belvárosi bevásárlóközpontja előtt, egy padon. A helyszínre elsőként érkező rendőr, Nick Bailey is mérgezést szenvedett, és sokáig súlyos állapotban kezelték, de őt már március 22-én hazaengedték a kórházból.

London gyilkossági kísérletnek tartja a mérgezéses incidenst, amelyért Oroszországot tartja felelősnek. A brit szakértői vizsgálat megállapítása szerint a támadást a Novicsok osztályba tartozó, még a Szovjetunió által kifejlesztett idegméreg-hatóanyaggal követték el. Moszkva váltig tagadja ezt.

(MTI)