Szlovák állampolgárok is voltak az Etiópiában lezuhant utasszállítón, Anton Hrnko felesége, fia és lánya is életét vesztette

2019. március 10. - 14:19 | Belföld

Anton Hrnko (SNS) politikus felesége, fia és lánya is a lezuhant gépen volt. A szerencsétlenséget senki nem élte túl.

Szlovák állampolgárok is voltak az Etiópiában lezuhant utasszállítón, Anton Hrnko felesége, fia és lánya is életét vesztette
Forrás: CNN

Röviddel felszállás után lezuhant vasárnap az etiópiai légitársaság egyik utasszállító gépe Addisz-Abeba közelében – írtuk korábban. A fedélzeten tartózkodó 157 ember közül senki nem élte túl a katasztrófát - jelentette be a légitársaság.


Fotó: TASR/AP

A szerencsétlenül járt gépen 149 utas és 8 fős személyzet tartózkodott, összesen 33 ország állampolgárai voltak. Az eddigi bejelentések szerint az áldozatok között 32 kenyai, 17 etióp és 8 kínai állampolgár van.

Anton Hrnko (SNS) politikus felesége, fia és lánya is a lezuhant gépen tartózkodott. A szomorú hírt a politikus közösségi oldalán is megerősítette.

Hrnko fia, Martin a BUBO utazási iroda küldöttjeként dolgozott. A negyedik szlovákiai áldozat egy jótékonysági szervezet munkatársa, aki újságíróként dolgozott.

Az eddigi közlések szerint az áldozatok között 32 kenyai, 18 kanadai, 9 etióp, 8 olasz, 8 kínai, 8 amerikai, 7 brit, 7 francia, 6 egyiptomi, 5 holland, 4 indiai, 4 szlovák, 3 osztrák, 3 svéd, 3 orosz, 2 izraeli, 2 marokkói, 2 lengyel, 2 spanyol, valamint 1-1 belga, dzsibuti, indonéz, ír, mozambiki, nepáli, nigériai, norvég, ruandai, szaúd-arábiai, szerb, szlovén, szomáliai, szudáni, togói, ugandai és jemeni állampolgár van.

Az Ethiopian Airlines Boeing 737-800 MAX típusú gépe Kenya fővárosába, Nairobiba indult Addisz-Abebából. A 302-es számú járat felszállás után hat perccel az etióp fővárostól mintegy 60 kilométerre délkeletre csapódott földnek, több darabra esett szét, és kiégett.

A Boeing repülőgépgyártó 737 MAX 8 típusa 2017 óta közlekedik szerte a világban, az amerikai vállalat egyik legjobban fogyó és legmegbízhatóbb repülőgépe.

Tévolde Gebre Mariam, az Ethiopian Airlines vezérigazgatója sajtótájékoztatóján jelezte: még nagyon korai meghatározni a vasárnap kora délelőtt, helyi idő szerint háromnegyed kilenc körül bekövetkezett baleset okát. Elmondta ugyanakkor:

a pilóta az irányítótoronynak jelezte, hogy nehézségei támadtak, ezért engedélyt kért a visszatérésre.


Fotó: Reuters

Egyelőre nem tudni a vasárnap kora délelőtt, helyi idő szerint háromnegyed kilenc körül bekövetkezett baleset okát. A Flightradar repülőgép-figyelő szolgáltatás adatai szerint a repülőnek a felszállás után „nem volt stabil vertikális sebessége“.


Abij Ahmed etiópiai kormányfő vasárnap Twitter-üzenetében részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.


Az Ethiopian Airlines Afrika legnagyobb légitársaságának tartja magát, egyben arra törekszik, hogy a kontinens kapuja legyen a légiközlekedésben. Tavaly több mint tízmillió utast szállított. A legutolsó nagy balesete 2010 januárjában történt, akkor egy, Bejrútból induló repülőgépe zuhant le közvetlenül a felszállás után.


(Pravda/Sme/mti/para)