A szlovák-amerikai védelmi együttműködéshez a Hlas-SD-nek is volt néhány szava

2022. január 8. - 15:53 | Belföld

Amióta a főügyész kissé váratlanul kritizálni kezdte az elfogadásra váró szlovák-amerikai védelmi együttműködést, alig létezik olyan politikai formáció, amelyik ne foglalkozna ezzel a formálódó dokumentummal. Így van ezzel a Hlas-SD és a Smer-SD párt is. Utóbbi szombaton népszavazásról beszélt az ügy kapcsán.

A szlovák-amerikai védelmi együttműködéshez a Hlas-SD-nek is volt néhány szava
Illusztráció (wikipédia)

A párt nem lát okot arra, hogy népszavazás döntsön Szlovákia és az USA védelmi együttműködési megállapodásáról. „A politikusok és az alkotmányos testületek feladata, hogy Szlovákia javára tárgyaljanak egy ilyen megállapodásról, és ne terheljék a polgárokkal” – mondta Patrícia Medveď Macíková, a Hlas-SD szóvivője. Emlékeztetett egyúttal arra, hogy a Hlas nem támogatja a szerződést jelenlegi formájában.

„A népszavazással kapcsolatban a Hlas folyamatosan emlékeztetni fog, hogy még mindig az asztalon van az előrehozott választásokról szóló népszavazást kiíró 600 000 érvényes aláírása. Ez ma az egész politika számára kulcsfontosságú feladat, hogy az alkotmánymódosítás visszaadja az embereknek a kormányról való döntési jogkörét” – tette hozzá.

Az amerikai csapatok Szlovákia területén való jelenlétéről szóló népszavazásról szóló petíciót szombat reggel jelentette be a Smer-SD párt. A petíció a következő lépés arra az esetre, ha parlament rendkívüli vagy soron következő ülése nem fogadja el a népszavazás kiírásáról szóló napirendi pontot.

(aktuality.sk)