A szlovák-amerikai védelmi megállapodás ellenzői tüntettek a parlament előtt

2022. január 18. - 15:35 | Belföld

Kedden a szlovák-amerikai védelmi együttműködésről szóló megállapodás miatt tüntettek a parlament előtt. Az eseményt a parlamenten kívüli Socialisti.sk mozgalom kezdeményezte.

A szlovák-amerikai védelmi megállapodás ellenzői tüntettek a parlament előtt
Illusztráció (Fotó: TASR)

Annak elnöke, Artur Bekmatov szerint a tüntetés célja az volt, hogy elutasítsák a szerződést, illetve támogassák a parlament ellenzékét. Az esemény során több parlamenten kívüli ellenzéki személy is felszólalt.

Bekmatov szerint a megállapodás számos olyan tényezőt tartalmaz, amely negatívan hat Szlovákiára, és jelentősen korlátozza az ország jogait az Egyesült Államokkal szemben. Rámutatott, hogy felelőtlenség elfogadni egy ilyen megállapodást, amikor egyre rosszabb a viszony Oroszország és Amerika között. A mozgalom kész további tüntetést szervezni, és támogatni a Smer kezdeményezését a népszavazás kiírásáról.

Andrej Danko (SNS) örül, hogy annak idején pártja blokkolta a megállapodást annak ellenére, hogy az jó viszonyokat eszközöl a két fél között. Szerinte a szerződés megsérti Szlovákia szuverenitását, és felhívta rá a figyelmet, hogy Szlovákia nem részesül jobb előnyökben, mint más országok. Az SNS az elkövetkezőkben is támogatni fogja a megállapodással kapcsolatos tüntetéseket. Végezetül megjegyezte, örül neki, hogy a Hlas-SD megváltoztatta álláspontját, és támogatja a népszavazás kiírását.

A Szlovák Köztársaság és az USA közötti védelmi együttműködésről szóló megállapodás lehetővé teszi az Egyesült Államok fegyveres erői számára a Malacky-Kuchyňa és Sliač katonai repülőterek, valamint más létesítmények használatát – bérleti díj nélkül. A szerződés tíz évre szól, majd utána is érvényben marad egyéves felmondási idővel.


(TASR/para)