Szlovák cégek vesznek részt a Patria páncélozott járművek gyártásában

2022. május 5. - 12:27 | Belföld

Dubnica nad Váhom-i Konštrukta-Defence állami tulajdonú DMD csoport tagja részt vesz a szlovák hadsereg számára gyártott 8x8 Patria finn páncélozott harcjárművek előállításában.

Szlovák cégek vesznek részt a Patria páncélozott járművek gyártásában
Jaroslav Naď védelmi miniszter (Fotó: TASR)

A gyártásban más szlovák fegyvergyártó cégek is részt vesznek - tájékoztatott csütörtökön Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a szlovák kormány szerződést köt Finnországgal a páncélozott harcjárművek beszerzéséről. A védelmi minisztérium tárgyalásokat kezdett a finn Patria céggel, valamint szlovák fegyvergyártó vállalatokkat.

„A két ország kormánya, a védelmi minisztérium, valamint a Patria és a Konštrukta-Defence cég közötti szerződést legkésőbb szeptember végén aláírják. A tárgyalás nagyon jó ütemben halad, úgy tűnik, más júliusban megköthetjük a szerződést" - tette hozzá a miniszter.

Naď tájékoztatása szerit a szerződés aláírását követő nyolc hónapon belül megérkeznek Finnországból az első mentőkocsik, 12 hónapon belül pedig a harci járművek. Az első járműveket Finnországban fogják gyártani, a munkában a szlovák fegyvergyártó cégek alkalmazottai is részt vesznek. A jövő év végére a gyártás fokozatosan áttevődik Szlovákiába, a munkába Dubnica nad Váhom-i, tisoveci, szepsi (Moldava nad Bodvou), Nová Dubnica-i, nagyszombati, skalicai és más szlovákiai alvállalkozókat is bevonnak.

A projekt első szakaszában tíz mentőautó, hat parancsnoki jármű és 60 páncélozott harci gépjármű készül el. A miniszter tájékoztatása szerint a hosszú távú tervek között mintegy 500 jármű beszerzése szerepel a szlovák hadsereg valamennyi egysége számára. Az első fázisban közel 1000 ember vesz részt Szlovákiában a járműgyártásban, ezzel új munkahelyek jönnek létre.

„A szlovák fővállalkozó a Konštrukta-Defence állami részvénytársaság. A kormány az állami tulajdonú részvénytársaságon keresztül felügyeli a projektet. amely egyben megerősíti és felkészíti az esetleges válsághelyzetekre a szlovák fegyveres erőket. Ezért is ragaszkodtunk ahhoz, hogy az új Patria harci járművekkel kapcsolatos konkrét munkák nagy részét Szlovákiában végezzék el" - hangsúlyozta Naď.


(TASR)