A Szlovák Élelmiszeripari Kamara (Potravinárska komora) adatai alapján az országba érkező import élelmiszerek részaránya 60% a boltok polcain

2020. augusztus 13. - 08:49 | Régió

A hazai eredetű élelmiszerek részaránya a tavalyi évben a legnagyobb arányban a LIDL polcain emelkedett 18%-ról 26%-ra, de ezzel még mindig az áruházláncok között a legutolsó helyen állnak.

A Szlovák Élelmiszeripari Kamara (Potravinárska komora) adatai alapján az országba érkező import élelmiszerek részaránya 60% a boltok polcain

Az elmúlt évben 1,8 millárd euróval haladta meg a szlovák élelmiszer import az exportot (külkereskedelmi mérleg). Az importtal a származási helyen maradnak az előállítás során fizetett bérek, adók és járulékok vagyis idegen ország gazdaságát élénkítjük ezen termékek megvásárlásával. A számok önmagukért beszélnek: évi 300 millió € értékben hozunk be sertéshúst, 190 millió € értékben tejtermékeket, 170 millió € értékben baromfihúst, 210 millió € értékben pékárut, de még a külföldi burgonya is 35 millió € értékben fogy évente.

Ha kicsit górcső alá vesszük a legnagyobb mennyiségben a tányérunkra kerülő sertéshúst, bizony aggasztó számokat találunk. A rendszerváltás körüli állomány mára az egyharmadára zsugorodott és a hazai sertésszektor csak a szlovák fogyasztás 38%-át tudja kitermelni. Elgondolkodtató, hogy ma mindössze 15 olyan tenyésztőt találunk az országban, aki 200 kocánál többet tart. Ők azok, akik támadás helyett inkább megbecsülést érdemelnének. Természetesen a laikus nagyközönség számára ez a folyamatos hanyatlás nem szembetűnő, ugyanis az import húsellátás zavartalan a boltokban. Azonban elég ha bármilyen okból zavart szenved az áru import (COVID-19 határzár), sajnos a törékeny egyensúly néhány nap alatt megbomlik és hústermékekkel tömött bolti polcok az import utánpótlás hiányában gyorsan kiürülnek. Elég egy medializált import húsbotrány és mindenki a hazai termelőkért kiállt. Ennek ellenére sajnos az elmúlt 2 évtizedben az ágazatban néhány dán befektetésen kívül szinte semmi nem történt. Legnagyobb húsipari vállalataink mint a Tauris, Mecom gazdasági megfontolásból évekkel ezelőtt befejezték a vágást és csak vásárolt alapanyagból dolgoznak.

Ami viszont a legbosszantóbb az, hogy az import hústermékek nagy hányada a közvetlen szomszédainktól (Csehország, Magyarország, Lengyelország) érkezik hozzánk, pedig ezek az országok ugyanolyan közegből és múlttal léptek be az EU-ba mint Szlovákia, valamint a földrajzi adottságaik is szinte ugyanolyanok. Ha nekik sikerül nekünk miért nem megy? Miért statisztálunk felvevőpiacként a szomszédok sikereihez?

Ha van rá mód vásároljunk tudatosan hazai eredetű élelmiszert és tanítsuk meg erre a gyermekeinket is, mert ezt tényleg nem lehet elég korán elkezdeni!

(PR-cikk)