A Szlovák Építészeti Kamara szerint nem biztos, hogy a földmunkákat végző három munkás a fő felelős a gázrobbanásért

2019. december 12. - 14:24 | Belföld

A Szlovák Építészeti Kamara nem ért egyet a nyomozók és a törvényszéki szakértők véleményével, hogy a földmunkákat végző három munkás a fő felelős az eperjesi gázrobbanásért, ezért feljelentést tett – tájékoztatta a TASR-t Ivan Pauer, a kamara elnöke.

A Szlovák Építészeti Kamara szerint nem biztos, hogy a földmunkákat végző három munkás a fő felelős a gázrobbanásért
Fotó: TASR

Pauer elmondta, a munkások irányított, felszíni bontás nélküli, vízszintes föld alatti fúrást végeztek, és a feladatuk az volt, hogy tartsák a kijelölt irányt. A vakond-módszernek is nevezett fúrásnál Pauer szerint előfordul, hogy a fúróberendezés irányt változtat, ha keményebb tárgynak ütközik a föld alatt.

Hozzátette, az is elképzelhető, hogy a gázvezetéket nem pontosan úgy fektették le, ahogy az a projektdokumentációban szerepel, vagy a projektdokumentációt rajzolták meg hibásan. Mindezt ki kell vizsgálni, ugyanis ezekért a hibákért a fúrást végző munkásokat nem lehet felelősségre vonni.

„Az is kérdés, hogy miért nem ott történt a robbanás, ahol feltehetően megsértették a gázvezetéket, hanem a ház felső emeletein, és vannak egyéb dolgok is, amelyek miatt a szakértőink kételkednek abban, hogy a három munkás a fő bűnös” - magyarázta Pauer.

A kamara elnöke azt is felvetette, lehetséges, hogy semmilyen felelős személy vagy hatóság nem intézkedett, annak ellenére, hogy a lakóházban már több napja gázszagot éreztek. A kamara a lakótömbben és a benne levő lakásokban végzett átalakítási munkákat tervező és azokat jóváhagyó személyek ellen is feljelentést tett.

Pénteken történt gázrobbanás egy 12 szintes panelházban. A tragédia hét emberéletet követelt, egy személy eltűnt. A tűzoltók egész éjjel dolgoztak, a tüzet szombat reggelre sikerült eloltaniuk. Több környező ház lakóinak el kellett hagyniuk otthonukat. Néhányuk szombat délután hazatérhetett.


(TASR/para)