Szlovák faültetési rekord született a fák világnapján

2017. október 20. - 15:54 | Régió

A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség és az Állami Természetvédelmi Hivatal több száz alkalmazottja, több tucatnyi önkéntessel együtt, pénteken (október 20.) fákat ültetett a Szigeti Rétek Madárvédelmi Területen – áll a környezetvédelmi minisztérium sajtóközleményében.

Szlovák faültetési rekord született a fák világnapján
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A rekordkísérleten részt vett Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár is. Összesen 951 darab Alsó-Csallóközben őshonos fát sikerült kiültetniük Megyercsen, Zsemlékesen, Nemesócsán, Ekelen és Szilason (Komáromi járás) a réti utak mentén. Ezzel új szlovák rekord született erdős területen kívüli faültetésben.

„A fák ökoszisztémában betöltött szerepe nélkülözhetetlen. Ezért örülök, hogy az önkéntesekkel és a harmadik szektorral együttműködve ily módon is segítünk a természetnek illetve a környezetnek” – mondta Norbert Kurilla államtitkár.

A Szigeti Rétek Madárvédelmi Területnek mindössze 2-5 százalékát borítja erdő, miközben Szlovákiában ez az arány 41 százalékot tesz ki. Az önkéntesek a nap folyam hárs-, juhar-, tölgy- és nyárfákat valamint olyan gyümölcsfákat ültettek ki, melyek hiányoznak ezen a mezőgazdasági területen.

Azon kívül, hogy a fák pótolhatatlan szerepet játszanak a talajerózió megelőzésében, hatással vannak a vízgazdálkodásra, de a talajpárolgás csökkentésével és a nedvességtartalom növelésével befolyásolják a terület mikroklímáját is. Felfogják a port és a különféle allergéneket valamint a szélirányra is hatással vannak. Megőrzik a táj sokszínűségét és kedvező feltételeket biztosítanak az élethez a talajfelszín alatt és felett egyaránt.

A faültetést a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség Környezetvédelmi Oktatóközpontja a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesülettel közösen a Szigeti Rétek Madárvédelmi Terület madárvédelmi programjának keretében szervezte.

(-)