A szlovák függetlenség évfordulóján Kollár a szlovákok "ezeréves igyekezetét" emlegeti

2021. július 17. - 08:09 | Belföld

A Szlovák Köztársaság önállóságának deklarációja annak az előzetes fejlődésnek az eredménye volt, amikor a szlovák politikai képviselet nem volt képes megállapodni a cseh képviselettel a köztársaság államalkotási elrendezésében - jelentette ki a dokumentum elfogadásának 29. évfordulóján Zuzana Čaputová köztársasági elnök.

A szlovák függetlenség évfordulóján Kollár a szlovákok "ezeréves igyekezetét" emlegeti
Boris Kollár (Fotó: TASR)

"Az akkori parlament ezért deklarálta az önállóságot mint a szlovák nemzet szuverén államának alapját. Azt is érdemes megemlíteni, hogy ezzel a deklarációval a parlament kötelezte magát a polgárok jogainak tiszteletben tartására, beleértve a nemzeti és etnikai kisebbségeket, és elkötelezte magát Európa demokratikus és humanista értékei mellett is"

- mondta Zuzana Čaputová.

Eduard Heger kormányfő ugyanezt jegyezte meg ez emléknap kapcsán - a nemzeti kisebbségeket is kiemelve -, majd hozzátette: Szlovákia vezető politikusai sajnos nem mindig jártak el a deklarációval összhangban. Heger leszögezte: igyekszik a megnevezett értékek mentén vezetni a kormányt.

Boris Kollár, a parlament elnöke szintén nyilatkozatot adott ki az évfordulóval kapcsolatban.

"A szlovák parlament önállóságról szóló deklarációjában benne foglaltatik a nemzetünk szabadságáért folytatott ezeréves igyekezet"

- jegyezte meg Kollár.

Ma van a 29. évfordulója annak, hogy a szlovák parlament deklarálta a Szlovák Köztársaság önállóságát. Ez az önálló szlovák döntés vezetett később Csehszlovákia szétválásához, és az önálló Csehország és Szlovákia megalakulásához. 1993 október 20-án a szlovák parlament emléknappá nyilvánította július 17-ét.

(TASR/parameter