A szlovák kórházakban ápolt koronavírusosok 14%-a beoltott, de ez még így se magas arány

2021. szeptember 20. - 10:09 | Belföld

A SME által megkérdezett szakemberek elmagyarázzák, miért nem magas a beoltottak 14%-os aránya a kórházban ápolt koronavírusosok között, miközben a vakcinák hatékonyságát 90-95%-ra lőtték be, ergo a beoltottak 5-10%-a fertőződhetne meg újra.

A szlovák kórházakban ápolt koronavírusosok 14%-a beoltott, de ez még így se magas arány
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Boris Klempa virológus elismeri, hogy valakik számára magasnak tűnhet a 14%-os arány, ami azt jelenti, hogy hétből egy páciens beoltott. Úgy véli azonban, hogy a harmadik hullám elején még sok lehet a torzító tényező, ami ezt az arányt befolyásolja, ugyanis még viszonylag kevesen fertőződtek meg összesen, vagy épp kevesekről derült még ki.

Richard Kollár matematikus azzal is magyarázza a dolgot, hogy a vakcinák 95% körüli hatékonyságát a teljes populációra kell érteni. A kórházi számok pedig azért torzítják ezt, mert a fertőzöttek közül ide jórészt a gyengébb immunitással rendelkező személyek kerülnek, tehát olyanok, akiknél nem indul meg az ellenanyagtermelés vagy valamilyen krónikus, szív- és érrendszeri, esetleg cukorbetegségben szenvednek. Megfertőződésük esetén nagy arányban kerülnek továbbra is kórházba a súlyosan elhízottak.

"A beoltott népesség idősebb, és más betegségekkel is küzd" - szögezte le már Peter Sabaka infektológus. Tehát közülük nyilván nagyobb arányban kerül valaki kórházba, ahogy oltatlanként is jóval nagyobb az esélye egy idősebbnek a betegség súlyosabb lefolyására. Az arányokat a gyerekek egyenlítik ki, akiknek erősebb az immunitása, és jóval kevesebben vannak, akiknél a Covid-19 egyáltalán súlyosabb tüneteket mutat.

Sabaka kiemeli, hogy Szlovákiában a 70 felettiek körében a legmagasabb a beoltottság, akik már számos más betegségben is szenvednek. A kórházban ápoltak többsége is 65 feletti. Izraelben még kedvezőtlenebbre, 50-50%-ra jön ki a kórházban ápolt oltottak és oltatlanok aránya. Sabaka viszont figyelmeztet, hogy ott a beoltottak 95%-a 50 feletti.

Szlovákiában a pénteki adat szerint 283 koronavírusos személy fekszik kórházban, közülük 224-en nem az intenzív osztályon. Körülük 40-en voltak beoltva (17,8%) a második vakcinával is, négyen csak az elsővel, 14 személynél pedig ez nem derült ki. Az intenzív osztályon (JIS) 23 személyt kezelnek, közülük 1 a beoltott (4,3%), az aneszteziológián pedig 36-ot, szintén egy beoltottal (2,8%).

Richard Kollár szerint a vakcina egy egészséges személy esélyeit arra, hogy a delta variánssal való megfertőződés esetén a betegség lefolyása könnyebb lesz, 30-40-szeresére növeli azokkal szemben, akik nincsenek beoltva.

Akiknél adottak az immunrendszeri problémák, nem biztos, hogy segít az oltás, de még ettől függetlenül is ajánlott. Boris Klempa becslése szerint 10-30-szor nagyobb egy idős vagy más betegségekkel küzdő beoltott személy esélye is az enyhébb lefolyású betegségre, mint egy ugyanilyen oltatlané.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint jelenleg pedig a beoltottak közül még senki sem halt meg a Covid-19 miatt.

(SME)