A szlovák kormányfő bevallotta, hogy milyen erők állnak felette

2022. május 21. - 15:29 | Belföld

A miniszterelnök nem tagja a koalíciós tanácsnak, amelyik fórumot a kormánykoalíciót adó pártok vezetői alkotják, és a koalíciós tanács az, ami a kormányfő felett áll. Ebben az értelemben nyilatkozott Eduard Heger miniszterelnök az RTVS Sobotné dialógus című vitaműsorában.

A szlovák kormányfő bevallotta, hogy milyen erők állnak felette

"Nem a koalíciónak a vezetője vagyok. Én a kormány első embere vagyok. Fölöttem ott van a koalíciós tanács" - jegyezte meg. Bár megvannak a jogkörei, de elmondása szerint a koalíciós pártok négy elnöke fölötte áll.

Heger úgy véli, a koalícióban egyetlen megállapodás sem születik könnyen. Többször bírálta az SaS-t az inflációs csomaggal szemben tanúsított viselkedése miatt, illetve annak kapcsán, hogy miként viszonyulnak Richard Sulíkék az Igor Matovič pénzügyminiszter által szorgalmazott "Slovnaft-adóhoz".

Ez a miniszterelnöki nyilatkozat némileg egybecseng a pozsonyi Comenius Egyetem politológusának véleményével, aki szerint a jelenlegi koalíciós válságban úgy tűnik, hogy Eduard Heger lemondott a kormány irányításáról és a kompromisszumkeresésről. Aneta Világi úgy véli, ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a kormányfőnek nincs erős politikai pozíciója.

TASR