A szlovák közmédia által megrendelt felmérés szerint a Híd és az MKÖ mellett az SaS se jut a parlamentbe!

2019. december 18. - 12:55 | Belföld

Az RTVS az Actly nevű közvélemény-kutató cégnél rendelte meg a felmérést, mely nem tartozik a két legmegbízhatóbb és ismert háttérrel rendelkező ügynökség közé (Focus, AKO). A felmérés eredménye ettől függetlenül figyelemre méltó.

A szlovák közmédia által megrendelt felmérés szerint a Híd és az MKÖ mellett az SaS se jut a parlamentbe!
Illusztráció
Kapcsolódó aktuális felmérések:
FOCUS: Kotlebáék már a második helyen, fej fej mellett, de küszöb alatt a Híd és az MKÖ
POLIS: Dübörögnek a "pártjaink": a Híd és az MKÖ is bekerülne a parlamentbe

Egy most esedékes parlamenti választást ugyanis a Smer nyerne meg 22,1 százalékkal, a második legtöbb szavazatot pedig az ĽSNS szerezné. Rajtuk kívül mindössze a PS/Spolu ugraná meg a 10 százalékot, egész pontosan a szavazatok 10,5 százalékára számíthatna.

A KDH 9,1, a Sme rodina 7,6, az OĽaNO és a Za ľudí pedig egyaránt 7,4 százalékkal jutna be, utolsóként pedig az SNS végezne a parlamenti küszöb felett.

Az Actly felmérése szerint nem érné el a bejutási küszöböt az SaS (4,5%), és kívül maradna a Híd (3,7%), valamint az általuk először mért Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) is (3,6%).

A Štefan Harabin nevével fémjelzett Vlasť 2 százalékot, míg Tomáš Drucker pártja, a Dobrá voľba 1,4 százalékot szerezne.

Ha csak az Actly felméréseit nézzük, akkor az általuk alkalmazott módszer szerint a Smer és az ĽSNS támogatottsága is visszaesett az utóbbi időben, hasonlóképp a PS/Spoluhoz, a Za ľudí-hoz, az SNS-hez és az SaS-hez, miközben nőtt a KDH, az OĽaNO és a Sme rodina támogatottsága.

A felmérést személyes megkérdezés útján végezték november 29. és december 11 között, 1500 megkérdezett bevonásával.

(TASR)