A szlovák külügyminiszter úgy véli, az MKP memoranduma nem segíti elő a szlovák-magyar jószomszédi viszonyt

2020. június 4. - 16:50 | Belföld

A magyar nemzeti közösség memoranduma, amelyet a parlamenten kívüli MKP párt küldöttei a héten terjesztettek Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő elé, nem segíti elő a szlovák-magyar jószomszédi viszonyt. Ezt Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter jelentette ki csütörtökön.

A szlovák külügyminiszter úgy véli, az MKP memoranduma nem segíti elő a szlovák-magyar jószomszédi viszonyt
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„Csak a médiából ismerem annak a dokumentumnak a tartalmát, amelyet Trianon előestéjén adtak át Igor Matovič kormányfőnek. Ha ez a válasz a kormányfő magyar közösség felé nyújtott jobbjára, akkor úgy veszem, hogy elutasították a szlovák miniszterelnök barátságos gesztusát”

– mondta a TASR hírügynökségnek, hozzátéve: meglepte őt ez a dolog.

A tárcavezető szerint a memorandum teljes mértékben ellentmond a nemzeti kisebbségek jogainak védelmére vonatkozó összes európai előírásnak, és semmilyen módon nem járul hozzá a szlovákok és a magyarok jó viszonyához. Megjegyezte, hogy ez a lépés nincs összhangban azzal a légkörrel sem, amely eheti budapesti látogatását jellemezte.
A parlamenten kívüli MKP párt küldöttsége a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója és a magyar nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott keddi találkozón adta át a magyar nemzeti közösség memorandumát a szlovák miniszterelnöknek. A dokumentum olyan követeléseket tartalmaz, mint a magyarság államalkotó nemzetként való elismerése Szlovákián belül, illetve egy „magyar körzet kialakítása, amelyet a magyarok igazgatnának választott képviselőik útján”.

A Híd figyelmeztet: a pozsonyi várban tartott találkozó ellenséges reakciókat váltott ki. Ezzel összefüggésben óva int attól, hogy a Trianon kapcsán felkorbácsolt indulatok miatt veszélybe kerüljön a jó szlovák-magyar viszony.

A Híd nem szeretné megkérdőjelezni a kormányfő jó szándékát,

„de ez az egyéni kezdeményezés nem segít abban, hogy a szlovák-magyar párbeszéd és együttműködés a jövőben is konstruktív legyen”.

A párt szerint a Trianon-évfordulóval való visszaélés, akár a szlovák, akár a magyar pártok részéről, könnyen megbosszulhatja magát.

TASR