A szlovák külügyminisztérium behívatta a magyar nagykövetet a Magyarország – Szlovákia Európa-bajnoki selejtezőn történtek miatt

2019. szeptember 12. - 17:25 | Belföld

A szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma behívatta Pető Tibor magyar nagykövetet a Magyarország – Szlovákia Európa-bajnoki selejtezőn történtek miatt. Erről a tárca sajtóosztálya tájékoztatott csütörtökön.

A szlovák külügyminisztérium behívatta a magyar nagykövetet a Magyarország – Szlovákia Európa-bajnoki selejtezőn történtek miatt
Fotó: JoJ

A minisztérium felhívta a figyelmet, hogy a mérkőzésen sértő, szlovákellenes jelszavak hangzottak el, és megsértettek egy állami jelképet is. A tárca elítélte az etnikai ellenségeskedés ezen megnyilvánulásait. „Az efféle megnyilvánulások elfogadhatatlanok nemcsak a stadionban, hanem mindenhol máshol is” – áll a tárca közleményében.

Pető Tibor, pozsonyi magyar nagykövet (Fotó: Cséfalvay Á. András / Paraméter)

A tárca állásfoglalása szerint rendkívül veszélyesek az efféle jelenségek, mivel ronthatják a két ország kölcsönös viszonyát, valamint megzavarhatják a szlovákok és a magyarok békés együttélését is. A külügyminisztérium tolmácsolta a magyar nagykövetnek azt az igényét, hogy a magyar kormányzati hivatalok szenteljenek nagyobb figyelmet ennek a jelenségnek, és minden rendelkezésre álló eszközzel igyekezzenek megelőzni vagy kiküszöbölni az ilyen megnyilvánulásokat.

A stadionban történtekkel összefüggésben érkezett a Főügyészséghez egy feljelentés is, nemzetiségi, faji vagy meggyőződésbeli hovatartozás miatti gyalázkodás ügyében. A hétfői (9. 9.), Budapesten játszott meccsen a magyar rendőrök két személyt vettek őrizetbe.

Az Európa-bajnoki selejtezőt feszült hangulat jellemezte a lelátókon. A szlovákiai vendégek számára fenntartott szektorban a rendőröknek kellett elválasztaniuk egymástól a hazai csapatnak drukkoló, magyar nemzetiségű szlovák állampolgárokat a szlovák szurkolóktól. A feszült hangulathoz az is hozzájárult, hogy a magyar szurkolók kifütyülték a szlovák himnuszt, a szlovák válogatott fizioterapeutája pedig letolta a gatyáját és a seggét mutogatta a magyar szurkolók felé.

TASR