Szlovák–magyar adok-kapok, mintha a két országnak nem volna elég más baja

Ardamica Zorán | 2021. augusztus 5. - 09:56 | Vélemény

Átjön a magyar házelnök egy másik országba nem annyira magánemberként, mint házelnökként állami meghívás nélkül és valami nem konkretizált globalista háttérhatalom mellett beszól a konkrét országnak, amelyben jár.

Szlovák–magyar adok-kapok, mintha a két országnak nem volna elég más baja
Ki tudja mit rejtenek a két külügyér, Ivan Korčok és Szijjártó Péter hivatalos mosolyai - TASR

Azt meg kell hagyni, bár az időzítés csak a szélsőjobbnak hoz hasznot (pl. Gyimesi és vidéke, érdekes módon a szlovák szélsőjobb még alszik, mert elfáradt az antivaxer tüntetésen…), valódi sérelmekről és valóban lezáratlan ügyről beszélt, amikor a kitelepítés miatti bocsánatkérést számon kérte.

Noha a II. világháború utáni határrendezés lezártnak tekinthető, semmiképpen sem tekinthetők lezártnak a győztesek kollektív bűnösség elve alapján elkövetett hibái/bűnei/intézkedései – ezeket vagy a vagyonrendezés szintjén is vagy pedig minimum a szimbolikus eszmei/erkölcsi/emberi megbékélés szintjén rendezni kell. Valamikor. Valakiknek. Nem biztos, hogy Kövérnek…

Aztán a „kiprovokált” ország külügyminisztere nem a szokásos diplomáciai úton kikel magából. Ha viszont az ügy nem ér annyit, hogy bekéressék a magyar nagykövetet, vagy hivatalos nótát küldjenek, akkor mire ez a vérbő fogalmazás? Mit vár? Hogy OV kiposztol erről egy történelmi rendezéssel felérő Tik-tok vidit a profilján?

Úgy sejtem, óriási bajban lesz a szlovák politikai színtér, ha egyszer két napra kikapcsolja valaki a Fészbukot, mert a szlovák politikai kommunikáció már teljesen átállt a közösségi tér e platformjára… Mondjuk, ha valaki kényszerült már használni a netes szlovák kormányzati „ablakot”, az nem is csodálkozik ezen…

Az a gyanúm, mintha a két országnak nem volna elég más baja. Ha mindenáron most kellene kinyitni ezt a témát, akkor annak meglenne a módja. Korrekt tudományos kutatások, majd kétoldalú szakmai egyeztetések, alapos előkészítés után lehetne történelmi távlatot adni a gesztusokon túl egy normális politikai „rendezésnek”.

Hiszen az avatóbeszédek és a közösségi háló, az ilyen vagy olyan hangulatkeltés, uszítás erre alkalmatlanok.

És rohadtul nem igaz, hogy ezt akár Kövér László, akár Ivan Korčok ne tudná.