A szlovák-magyar határ lezárásától nem kell tartani, de a cseh és az osztrák határon még maradnak az ellenőrzések

2022. október 3. - 16:15 | Belföld

Határellenőrzés nem lesz a szlovák-magyar határátkelőkön, de az ellenőrzést a határ közelében erősíteni fogják, mondta Roman Mikulec szlovák belügyminiszter. Magyar kollégája, Pintér Sándor szerint 2015 óta nem volt ilyen nagy a nyomás a déli határon, a Vít Rakušan cseh belügyminiszter Szerbiának üzent.

A szlovák-magyar határ lezárásától nem kell tartani, de a cseh és az osztrák határon még maradnak az ellenőrzések

Pozsonyban tárgyaltak hétfőn Szlovákia, Magyarország, Csehország és Ausztria belügyminiszterei, a térségben kialakult menekülthelyzet miatt. Csehország és Ausztria múlt héten csütörtökön vezetett be határellenőrzéseket a szlovák-cseh és a szlovák-osztrák határátkelőkön, mivel megnőtt a Szlovákiából csempészett menekültek száma. A jobbára szír menekültek Magyarországról érkeznek Szlovákiába, majd próbálnak továbbjutni Ausztriába és Csehországon át Németországba.

Nem zárják le a szlovák-magyar határt

Roman Mikulec szlovák belügyminiszter szerint konstruktív tárgyalásokat folytattak, de a menekültek kérdését nem lehet kétoldalú megállapodásokkal kezelni. „A szlovák-magyar határátkelőkön nem lesznek úgymond lezárva, nem lesz ellenőrzés” – jelentette ki Mikulec. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs határvédelem.

„A határőrzés szlovák szempontból megfelelő, van közös járőrözés a magyar féllel, ezeket a hétvégén néhány helyen még intenzívebbé tettük, és folyamatosan értékeljük ki az egyes csempészútvonalak váltzásának fényében – mondta Mikulec. – Nem kell a határok lezárásáról beszélni, de nagyon fontos a határok ellenőrzése.”

Mikulec szerint egységesíteni kell a büntetéseket is az egyes országokban. „Nem lehet szabálysértésként kezelni az embercsempészetet, mindenhol bűncselekménnyé kell minősíteni, hogy a csempészek tudják, súlyos büntetés vár rájuk” – mondta a szlovák belügyminiszter.

A cseh és az osztrák határon maradnak a sorok

A miniszterek egyetértettek abban is, hogy a schengeni térség vívmányait, az országok közti szabad mozgást minél jobban meg kell őrizni. Csehország azonban egy ideig még fenn fogja tartani az ellenőrzéseket a határátkelőkön, vagyis továbbra is számítani kell időszakonként a több kilométeres sorokra az egyes átkelőkön Csehország irányában.

„Hetente kiértékeljük a helyzetet, a következő kormányülés szerdán lesz, de szinte biztos, hogy 10 nap elteltével az ellenőrzéseknek nem lesz vége – jelentette ki Vít Rakušan cseh belügyminiszter. – Előbb meg kell várni, hogy ezen az útvonalon csökkenjenek a számok.”

Az ellenőrzéseknek köszönhetően naponta több száz menekültet fognak el a szlovák-cseh határon. Hasonló a helyzet a szlovák-osztrák határon is, az ellenőrzéseket az osztrák fél sem akarja még felfüggeszteni. Szlovákia, Ausztria és Csehország azonban kész segíteni Magyarországot a déli határának védelmében, Mikulec szerint ehhez az uniós határvédelmi szervezet, a Frontex segítségét is igénybe vehetnék. A segítség mértékét a magyar féllel való egyeztetés alapján határozzák majd meg.

Nagy a nyomás a déli, schengeni határon

Pintér Sándor magyar belügyminiszter szerint 2015 óta nem volt ilyen nagy a nyomás a szerb-magyar határon.

„Idén már 100 ezer menekültet fordítottunk vissza a déli határon” – jelentette ki a magyar belügyminiszter.

Kiemelte, hogy jelenleg mintegy kétezer embercsempész ül magyar börtönökben, akiket már vagy elítéltek, vagy pedig folyik ellenük az eljárás.

Szerbiának is teljesítenie kell a kötelezettségeit

A cseh belügyminiszter felvetette Szerbia felelősségét is.

„Tárgyalni kell Szerbiával, ha élvezni akar bizonyos előnyöket az Európai Unióval folytatott együttműködésből. De európai országokként feltételezzük, hogy ahhoz mérten, mennyi ember érkezik a területén keresztül az unióba, teljesíteni fogja bizonyos kötelezettségeit – jelentette ki Rakušan. – Partneri hangnemben, de nagyon határozottan kell tárgyalni.”

Szerinte is nagyon rosszak az idei statisztikák. „A migráció növekedése Csehországban az előző évhez képest 1200 százalékos” – magyarázta a cseh belügyminiszter.

A miniszterek abban is egyetértettek, hogy az uniónak együtt kell kezelnie ezt a kérdést, korlátoznia kell, a nyugat-balkáni útvonalon érkező menekültek számát, és meg kell oldani a menekültek harmadik országba történő visszajuttatását. Csehország, mint az unió elnöki feladatait ellátó tagállam vállalta, hogy a megbeszélésen született javaslatokat besorolja az uniós országok belügyminisztereinek következő ülésére.

- lpj -