A szlovák mezőgazdaság nyereséggel zárta a múlt évet

2018. szeptember 5. - 15:23 | Belföld

Szlovákia mezőgazdasága az előzetes adatok szerint nyereséggel zárta a 2017-es évet, amely - az adózás előtt - elérte a 60,2 millió eurót.

A szlovák mezőgazdaság nyereséggel zárta a múlt évet
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A 2016-os évvel összehasonlítva ez 23,6 százalékos emelkedést jelent. Ez a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV) ún. zöld jelentéséből derül ki, amelyet szerdán tárgyalt meg és hagyott jóvá a kormány.

A jelentés szerint a pozitív fejlődést befolyásolta, hogy a növénytermesztést érintő bruttó mezőgazdasági termelésnek a csökkenése mellett, emelkedtek a mezőgazdasági termékek árai. A növénytermesztésből szerzett alacsonyabb bevételeket az állattenyésztés bevételei kompenzálni tudták. Ez részben a támogatásoknak köszönhető, enélkül ugyanis a legtöbb vállalat veszteséges lett volna – magyarázta a minisztérium.

Az agrártárca szerint a 2017-es év nemcsak az előző évvel összehasonlítva volt jobb gazdaságilag, hanem a 2012 és 2016-os évek közötti ötéves átlaghoz képest is. 2000 óta ez volt a harmadik legsikeresebb év.

A bevételek 2017-ben elérték a 2,389 milliárd eurót, a költségek pedig a 2,329 milliárd eurót. Ez utóbbiak lassabb tempóval emelkedtek (3,5%), mint a bevételek (4,0%).

A saját mezőgazdasági termékek eladásából szerzett bevételek tavaly elérték az 1,650 milliárd eurót - 921 millió euró volt a bevétel a növényi alapú termékekből, 729,2 millió pedig az állati eredetű termékekből. A bevételek 3,6%-kal nőttek az előző évhez képest, ami főleg az állati eredetű termékekből szerzett bevételek növekedésének volt köszönhető (9,6%), mert a növényi alapú termékek bevételei 0,7%-kal csökkentek az előző éviekhez képest.

TASR

Címkék: mezőgazdaság