Szlovák politikusok, köztük a kis Kaliňák is interjút adott a portálnak, amelyről kiderült, hogy az oroszok pénzelik az EP-választások befolyásolására

2024. április 3. - 14:18 | Belföld

A cseh titkosszolgálat szerint a Voice of Europe (Európa hangja) nevű portált a Kreml pénzelte, mégpedig a hibrid hadviselésük részeként, azzal a céllal, hogy befolyásolják az európai parlamenti választások eredményét. A portálnak adott interjút többek között Erik Kaliňák Smer-képviselő, Milan Uhrík, a Republika elnöke, Ján Čarnogurský egykori miniszterelnök és kereszténydemokrata politikus, Martina Šimkovičová kulturális miniszter, valamint Miroslav Radačovský EP-képviselő.

Szlovák politikusok, köztük a kis Kaliňák is interjút adott a portálnak, amelyről kiderült, hogy az oroszok pénzelik az EP-választások befolyásolására
Erik Kaliňák (Fotó: TASR)

Az Aktuality összefoglalta, miről is van szó. A cseh titkosszolgálat (Bezpečnostní informační služba - BIS) leleplezett egy szervezett orosz hálózatot, amelynek az volt a célja, hogy befolyásolja az EP-választások eredményét Európa több országában, Szlovákiában június 8-án kerül rá sor.

A cseh Deník N a múlt héten arról tájékoztatott, hogy ez a csoport rendszerellenes német és belga politikusoknak fizetett Prágában. A hálózat két vezető szereplője két oroszbarát ukrán vállalkozó volt, Viktor Medvecsuk és Artyom Marcsevszkij. A múlt héten őket kettejüket és a Prágai székhellyel rendelkező Voice of Europe portált is szankciós listára tette a cseh kormány.

A szlovák politikusok neve úgy került képbe, hogy szerepelt azon a listán, amelyet Anton Sehovcov ukrán politikai elemző tett közzé. Olyan európai politikusok szerepeltek ezen, akiket az oroszok az említett portálon keresztül propagáltak 2023 augusztusától kezdődően.

A BIS szerint a Voice of Europe portált, mely ma már elérhetetlen, közvetlenül Moszkvából finanszírozták. A cseh kormányhivatalhoz közel álló személy a titkosszolgálat észlelései alapján elmondta a cseh Deník N-nek, hogy Oroszország azt szerette volna a portálon keresztül belemasszírozni az emberekbe, hogy akkor lesz csak béke, ha Ukrajna lemond a szuverenitáshoz és oszthatatlansághoz való jogáról. A portál a kiválasztott politikusokon keresztül terjesztette ezeket a nézeteket. Olyan politikusokat választottak interjúalanyként, akik az Ukrajnába irányuló támogatások leállítását követelik, így került oda Uhrík, Kaliňák, Radačovský és Čarnogurský is.

Milan Uhrík egy olyan adásban vett részt, melynek az volt a főcíme, hogy "Kína - és nem Oroszország - jelenti a legnagyobb veszélyt Európára". Azt hangoztatta többek között, hogy ezt a háborút Ukrajna katonailag nem nyerheti meg, pláne miután a Nyugat anyi fegyvert küldött számára tavaly, és akkor sem sikerült. Uhrík elutasította azt is, hogy Ukrajna valaha beléphessen az EU-ba.

Uhrík visszautasította az arra vonatkozó kérdéseket, hogy ezért az interjúért ő pénzt kapott volna, szerinte ez csak az EP-választás előtti lejárató kampány része olyan európai politikusok ellen, akik elutasítják a háborút és a béketárgyalásokat forszírozzák.

Erik Kaliňák egy 13 perces interjút adott a portálnak, és arról kérdezték, mit szól a Smer-SD kizárásához az európai szocialisták közül, illetve ahhoz, hogy "az USA civil szervezeteken és a médián keresztül gyakorol befolyást. Kaliňák kritizálta a szociáldemokratákat, és azt állította, hogy elfeledkeztek az emberek problémáiról, valamint azt, hogy a Smert kényszerítették rá az utóbbi öt évben, hogy olyan ügyeket szavazzon meg, melyeket nem tartott fontosnak.

Ján Čarnogurský egy harminc perces interjúban beszélt arról, hogy az orosz-ukrán háború kezdetétől világos volt, hogy Ukrajna azt nem nyerheti meg, Európa pedig a saját érdekeit nézi csak, amikor támogatja a háborút. Úgy véli, Ukrajna már nem kapja vissza azokat a területeket, melyeket az oroszok elfoglaltak. Az Aktuality kérdésére azzal kapcsolatban, hogy kapott-e pénzt az interjúért, úgy válaszolt, hogy azért adott interjút, mert kérdezték, és örül, ha azzal szerez olvasót. Megjegyezte, hogy az Aktuality-t a nyugati propaganda részének tartja, és megkérdezte, ki pénzeli a portált. Nos, az Aktuality erre megjegyezte, hogy a svájci székhelyű Ringier AG kiadóhálózathoz tartoznak.

Hosszabb interjút adott a portálnak Miroslav Radačovský EP-képviselő is, aki egykor az ĽSNS jelöltjeként jutott be az EP-be, de később elváltak útjaik. A beszélgetés néhány héttel azután jelent meg, hogy Radačovský azzal vádolta a Nyugatot, hogy a szlávok gyilkolászását támogatja, majd azt mondta, "megtörténhet, hogy egyszer mi, szlávok, testvér a testvérrel, összefogunk és gyepet csinálunk Nyugat-Európából a Tátrától a La Manche-csatornáig.

Az European platform for Democratic Elections (Európai PLatform a Demokratikus Választásokért) nevű civil szervezet felvette Radačovskýt a hamis választási megfigyelők listájára, mivel az orosz fél meghívására részt vett az orosz elnökválasztás megfigyelésében. A megfigyelői missziók egyik fő alapelve ugyanakkor, hogy az ezzel összefüggő kiadások teljes egészét az fizeti, aki a delegáltakat küldi, így nem eshet szó összeférhetetlenségről.

(Aktuality)