A Szlovák Posta figyelmeztet, sok olyan dolog van a küldeményekben, aminek nincs ott keresnivalója

2022. december 9. - 10:32 | Belföld

A Szlovák Posta – különösen az év végén – megnövekedett számú külföldre küldött, illegális tartalmú küldeményt regisztrál.

A Szlovák Posta figyelmeztet, sok olyan dolog van a küldeményekben, aminek nincs ott keresnivalója
Fotó: Szlovák Posta

Ha a légi szállításra szánt küldemények között van illegális tartalmú küldemény, az megnehezíti, lelassítja a gép indulását, végső soron a küldemények kézbesítését. Iveta Dorčáková, a Szlovák Posta szóvivője hívta fel erre a figyelmet.

„A csomagküldő cégek kötelesek kizárni a szállításból az illegális tartalmú küldeményeket. Ha a Szlovák Posta alkalmazottai illegális tartalmat találnak a küldeményben, a posta értesíti az illetékes közigazgatási hatóságokat” – magyarázta.

Azt tanácsolja a feladóknak, hogy a küldemények leadása előtt a postán ellenőrizzék, hogy az általuk külföldre feladott áruk szállíthatók-e, nincsenek-e a tiltott listán. A nemzetközi fuvarozásban a szállításból kizárt tételek listája a Szlovák Posta honlapján található.

Mint kifejtette, tilos kábító és pszichotróp anyagokat, mérgeket, nukleáris anyagokat, radioaktív anyagokat, nagy kockázatú vegyi anyagokat, robbanóanyagokat, lőszereket, gyúlékony folyadékokat, lőfegyvereket vagy késeket külföldre, de az országon belül is szállítani.

„Szintén tilos élő állatok (kivéve bizonyos rovarfajták) küldése“ – tette hozzá. Tilos továbbá az olyan küldemény, amelynek látható tartalma sértő vagy rágalmazó.

Ékszer, nemesfém, bankjegy, postai bélyeg és egyéb értéktárgy csak biztosított csomagban küldhető.

(sme.sk)