A szlovák rendőrségi polip két tagjával vádalkut kötöttek

2022. március 14. - 10:59 | Belföld

Vádalkut kötött a Speciáis Ügyészség ügyésze a Tisztítótűz fedőnevű vizsgálat, vagyis a rendőrségen belüli, Norbert Bödör nyitrai oligarchja és Tibor Gašpar korábbi országos rendőrkapitány bűnszervezet felgöngyölítését célzó nyomozás két vádlottjával, Milan Žáčik és Ivan Bobocký volt rendőrökkel.

A szlovák rendőrségi polip két tagjával vádalkut kötöttek
Az egykori rendőrkapitány, Tibor Gašpar vezethette a rendőrségen belüli bűnszervezetet (Archív felvétel - TASR)

A Speciális Ügyészség erről a Facebookon tájékoztatott, a vádalkut ugyanakkor még a Specializált Büntetőbíróságnak is jóvá kell hagynia.

A két rendőrt egyébként külön eljárás alá vonták, ügyük korrupciós bűncselekményekkel, és az ezzel összefüggő megvesztegetéssel, kenőpénz elfogadásával függ össze.

Katarína Kudjáková, a Specializált Büntetőbíróság szóvivője közölte, hogy a vádalkuról szóló javaslatot kirendelték egy bíróhoz, aki az áttanulmányozása után dönt a továbbiakról.

A Tisztítótűz-ügynek összesen 21 gyanúsítottja van, az ügyészség a múlt év végén 11 gyanúsított ellen nyújtott be vádemelési javaslatot. A nyomozás tavaly novemberben zárult le.

Az Országos Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a Tisztítótűz akció keretében 2020-ban több magas beosztású rendőrt is őrizetbe vett, köztük Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitányt, akit csaknem egy évvel később, tavaly november 4-én engedtek szabadon.

A Tisztítótűz nevű ügyben foglalkoztak annak gyanújával, hogy a rendőrségen belül egy bűnszervezet alakulhatott ki, melynek fejei a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör, illetve az országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar voltak, az alsóbb szintjein pedig ott volt például Róbert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes részlegének vezetője, Peter Hraško, a NAKA igazgatója, Marián Zetocha, a NAKA pénzügyi hírszerzési részlegének korábbi igazgatója, Bernard Slobodník, aki a NAKA pénzügyi részlegét vezette, František Imrecze, a Pénzügyi Hatóság korábbi igazgatója, Dušan Kováčik speciális ügyész és mások. A bűnbanda feladata volt, hogy különböző kényes ügyek nyomozását figyeljék és akadályozzák vagy szüntessék meg különböző eszközökkel.

(TASR/parameter)