A szlovák történelem legbátrabb tettére emlékeztek Dunaszerdahelyen

2021. augusztus 28. - 09:59 | Régió

A szlovák nemzeti felkelés 77. évfordulója alkalmából koszorúztak különböző szervezetek, intézmények és az önkormányzat képviselői pénteken a világháború áldozatainak emlékművénél.

A szlovák történelem legbátrabb tettére emlékeztek Dunaszerdahelyen
Jana Svetlovská (középen), az eseményt szervező Csallóközi Népművelési Központ igazgatónője

Michal Deraj, a járási hivatal elöljárója Szlovákia lakossága nagy része felkelésének nevezte, akik „elutasították, hogy egy olyan értelmetlen háborútól szenvedjenek, amely a szélsőséges nacionalizmus, nácizmus és rasszizmus romlott ideológiáján alapult és a fasiszta kormányzásban és politizálásban teljesedett ki”. Hozzátette, ez a hőstett számos ember sorsát határozta meg, sok áldozatot követelt, akik mások szabadságáért haltak meg.

Emlékeztetett, hogy a felkelésben 18 ezer partizán és 4 kontinensről származó 30 nemzet vagy nemzetiség 8 ezer tagja vett részt. 5395 áldozatát 211 tömegsírba temették, emellett a nácik mintegy 90 falut és települést gyújtottak fel, 50 ezer embert pedig koncentrációs táborokba hurcoltak el.

Michal Deraj

„Azok előtt tisztelgünk, akik kiharcolták a szabadságunkat és a békénket. Soha ne feledjük, kinek köszönhetjük ezt” – szögezte le Deraj.

Štefan Hrubý, a Szlovák Fasisztaellenes Szövetség Galántai Területi Bizottságának elnöke a legfontosabb cselekedetnek titulálta a felkelést a modern Szlovákia történetében.

„Van mire büszkének lennünk, ez a mi történelmünk, melyet a felkelés hősei írtak. Köszönjük apáinknak, nagyapáinknak, dédapáinkank, de feleségeinknek, anyáinknak, nővéreinknek az elszántságukat, bátorságoukat és kitartásukat” – emlékeztetett.

Štefan Hrubý

Figyelmeztetett, hogy a társadalomban találkozhatunk olyan nézetekkel, melyek semmibe veszik a felkelés súlyát és kétségbe vonják ezt az ünnepet.

„El kell utasítanunk a felkelés ellenzőinek állításait, miszerint csak egy veszélyes és felesleges tettről volt szó a szlovák államisággal elégedetlenek, illetve árulók részéről” – húzta alá.

Hrubý szerint a felkelés a szlovák nemzet történelmének legbátrabb tette, mivel sem azt megelőzően, sem azóta nem tudott küzdeni a szabadságáért ilyen kiterjedésben, saját eszközeivel és saját kezdeményezéséből. „Ezen az ünnepen olyan alapértékekkel szembeni tiszteletünket fejezzük ki, amelyeken a modern szlovák államiság nyugszik, és mindenkivel szemben, aki ezért harcolt” – szögezte le.

(SzT)