Szlovák tudósok összefüggésbe hoztak egy enzimet a COVID-19 okozta halálozás kockázatával

2023. szeptember 9. - 09:32 | Tech

Szlovák tudósok összefüggésbe hozták az enzimet a COVID-19 betegség okozta halálozás kockázatával.

Szlovák tudósok összefüggésbe hoztak egy enzimet a COVID-19 okozta halálozás kockázatával
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Vizsgálatuk eredményei azt mutatták, hogy míg az enzim csökkent aktivitása a betegség rosszabb prognózisával jár, addig ennek növekedése előrevetítheti a beteg egészségi állapotának javulását. A TASR-t erről a pozsonyi Comenius Egyetem tájékoztatta.

A COVID-19 betegség súlyos formája és a butiril-kolinészteráz enzim aktivitása közötti összefüggést tárta fel a Comenius Egyetem Gyógyszerészeti Karának kutatócsoportja Anna Paul Hrabovská farmakológus vezetésével a Nagyszombati Egyetem szakértőivel együttműködve.

"Ez egy olyan enzim, amelynek fiziológiai szerepét még nem írták le, sőt vannak egészséges egyének, akiknél nincs ilyen enzim. A COVID-19 világjárvány feltárta, hogy ezeket az egyéneket fokozott érzékenység jellemzi a SARS-CoV-2-re, és azon emberek közösségében, akiknél ez az enzim nem aktív, magas a halálozás aránya"

- magyarázta Hrabovská.

Egy 2021 októbere és 2022 májusa között 148 kórházi beteg bevonásával végzett szlovákiai tanulmány kimutatta, hogy a plazma butirilkolinészteráz aktivitásának csökkenése a COVID-19 betegségre vonatkozó negatív prognózissal jár, még akkor is, ha a beteg állapota átmenetileg javul. Másrészt aktivitásának növekedése előrevetítheti a beteg egészségi állapotának javulását.

A szakértők szerint az enzim valószínűleg sokkal többet tud mondani ennél. Például a hirtelen csecsemőhalál szindróma lehetséges biomarkereként azonosították. Az is ismert, hogy ennek az enzimnek az aktivitása csökken időseknél és különböző halálos betegségekben.

"Feltételezem, hogy a butiril-kolinészteráz aktivitása tükrözi a szervezet általános klinikai állapotát és fejlődését, függetlenül a jelenlévő patológiától"

- tette hozzá Hrabovská.

Ezért a szakértő azt tervezi, hogy vizsgálatot végez olyan betegekkel, akiket más súlyos patológiák is érintenek. A kutatócsoporttal közösen olyan projekteken dolgozik, amelyek eredményei segítik az intenzívebb orvosi ellátást igénylő betegek jobb azonosítását, ami növeli a reményüket egészségi állapotuk gyors javulására.

TASR/para

Címkék: COVID 19