A szlovák válogatott szinte minden esélyét elvesztette a vb-szereplésre

Minimálisra csökkent az esélye annak, hogy a labdarúgó világbajnoki selejtezők keretén belül a szlovák futballválogatott pótselejtezőt játszhasson.

A szlovák válogatott szinte minden esélyét elvesztette a vb-szereplésre
Fotó: TASR/AP

A szlovák nemzeti csapaton segített volna, ha a keddi vb-selejtezőkön Wales döntetlenezik Írországgal, vagy ha Szerbia veszít a grúzok ellen, vagy ha az ukránok ikszelnek Horvátországgal - de sajnos egyik sem jött be.

A kilenc európai selejtezőcsoportból csupán a nyolc legjobb 2. helyezett válogatott csapat játszhat pótselejtezőt, hogy kikerüljön a 2018-as, oroszországi világbajnokságra.

Szlovákia jelenleg a nyolcadik helyen van a csoportmásodikok közt, ám Görögország a H-csoportban csak holnap lép pályára, méghozzá Gibraltár ellen. A szlovákoknak pedig csak akkor van esélyük a pótselejtezőre, ha a görögök hazai pályán nem nyernek Európa vélhetően leggyengébb csapata ellen, és közben Bosznia-Hercegovina győz Észtországban - ennek pedig minimális a valószínűsége.

Szerbia és Izland is győzelemmel jutott ki

A tavaly Eb-negyeddöntős északi szigetország csapatának nyernie kellett, hogy bebiztosítsa részvételét, s a nyeretlenül sereghajtó Koszovó ellen hazai pályán kétgólos sikerrel érvényesítette a papírformát, így története során először léphet majd pályára vb-n.

Ugyanebben a csoportban az izlandi siker miatt csak a csoport második, pótselejtezőt érő helye volt a tét Kijevben az ukrán-horvát meccsen, melyet a vendégek nyertek 2-0-ra.

A szerbeknek a győzelem biztos részvételt ért, azonban - a walesi-ír rangadó eredményétől függően - akár vereséggel is kijuthattak volna a jövő évi tornára. Ha nehezen is, de végül begyűjtötték a három pontot a vendég grúzok ellen Nemanja Gudelj 74. percben szerzett góljával. Szerbia önálló államként 2010 után másodszor vehet részt vb-n. A balkáni gárda győzelme révén csak a második helyről döntött a walesi-ír összecsapás, amelyen egygólos győzelmükkel a vendégek örülhettek annak, hogy a pótselejtezőn még megválthatják oroszországi repülőjegyüket.

A már vb-résztvevő spanyolok utolsó meccsüket is megnyerték Izraelben, így veretlenül, egyetlen döntetlennel zárták a selejtezősorozatot. Ebben a hatosban az olaszok Albániában aratott 1-0-s győzelmükkel melegítettek a novemberi pótselejtezőre.

A kedd esti összecsapások eredményei:

D-csoport

Szerbia-Grúzia 1-0 (Gudelj 74.)

Moldova-Ausztria 0-1 (Schaub 69.) – kiállítva: Ionita 55. (Moldova)

Wales-Írország 0-1 (McClean 57.)

G-csoport

Izrael-Spanyolország 0-1 (Illarramendi 76.)

Albánia-Olaszország 0-1 (Candreva 73.)

Macedónia-Liechtenstein 4-0 (Musliu 36., Trajkovski 38., Bardhi 66., Ademi 68.)

I-csoport

Ukrajna-Horvátország 0-2 (Kramaric 62., 70.)

Finnország-Törökország 2-2 (Arajuuri 76. Pohjanpalo 88., ill. Tosun 57., 84.)

Izland-Koszovó 2-0 (Sigurdsson 40., Gudmundsson 68.)

(para)