A Szlovák Vasúttársaság nem vesz részt a Pozsony–Komárom vonalra kiírt versenypályázaton

2020. február 14. - 19:39 | Régió

A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) nem vesz részt a Pozsony – Dunaszerdahely – Komárom vasútvonal üzemeltetésére kiírt versenypályázaton.

A Szlovák Vasúttársaság nem vesz részt a Pozsony–Komárom vonalra kiírt versenypályázaton
Fotó: Paraméter

A ZSSK szerint az SZK Közlekedési és Építésügyi Minisztériuma túl rövid határidőt szabott a minősített ajánlat benyújtásához. Az állami közlekedési vállat jövő héten panaszt fog tenni a versenypályázattal kapcsolatban, és valószínűleg fel fogja szólítani a tárcát, hogy törölje azt, és hirdessen újat.

A ZSSK pénteki sajtónyilatkozata szerint csak olyan pályázó képes időben benyújtani a pályázatot, amelynek már most rendelkezésére állnak az ajánlatkérő hatóság által támasztott feltételeknek megfelelő vasúti kocsik, és azokat szinte azonnal üzembe is képes állítani.

A vasút liberalizációját célzó második versenyt 2019. október elején indította el a közlekedési tárca. Karolína Ducká, a tárca szóvivője szerint öt érdeklődő jelentkezett a tárca által kiírt pályázatra. Az egyiket a minisztérium kizárta, mivel nem teljesítette a megszabott feltételeket.

A forgalmas vonalon jelenleg a RegioJet magán közlekedési társaság üzemelteti a vonatközlekedést, a szerződése 2020 végén jár le. A RegioJet szintén jelentkezett a versenypályázatra. A nyertes 2021-től kezdheti meg az utasok szállítását, a tárca tíz évre köt szerződést vele.

A közlekedési minisztérium több mint egy évvel ezelőtt hirdette meg a pályázatot az európai közlönyben. A 95 kilométer hosszú vonalon évről évre egyre többen utaznak, ennek fő oka, hogy egyre több új lakóövezet épül ki a főváros környékén.


(TASR)