A szlovák védelmi miniszter szerint Magyarországon ukrán katonákat képeznek ki

2023. március 6. - 23:49 | Belföld

Puskaporos hangulatban zajlott a szlovák külügyminisztérium által szervezett hétfői beszélgetés Nagymihályban, ahol a tárca vezetője, Rastislav Káčer és Jaroslav Naď védelmi miniszter az orosz-ukrán háborúról fejtették ki a véleményüket.

A szlovák védelmi miniszter szerint Magyarországon ukrán katonákat képeznek ki

A #HlbokáOnline beszélgetéssorozat 23. részét forgatták a kelet-szlovákiai városban, ahol egy oroszbarát csoport is összeverődött az eseményre. Miattuk nehéz volt elkezdeni a beszélgetést, annyira hangosan ordítoztak a teremben. A két miniszter ennek ellenére egészen jól tűrte a barátságtalan környezetet.

Naď egy kérdésre válaszolva elmondta, Csehország és Lengyelország nagyobb mértékben támogatja Ukrajnát az orosz agresszor elleni harc során, mint Szlovákia. És "ki másnak segítenénk, ha nem a szomszédunknak" - tette fel a kérdést a szlovák védelmi miniszter, aki arról elmélkedett, hogy a szomszéd országnak szinte kötelességünk segítő kezet nyújtani. Mire a hangoskodó hallgatóság soraiból valaki bekurjantotta, hogy bezzeg Magyarország kimaradhat ebből az egészből.

(A "magyarok is segítenek" rész 19:35-től kezdődik.)

Erre Naď a következőket mondta az óbégató felé: de

"a magyarok is segítenek - az, hogy ön erről nem tud, és terjed a propaganda arról, hogy ők nem segítenek, az egy dolog. De vajon arról van tudomása, hogy a területükön (azaz Magyarországon - szerk. megj.) folyik az ukrán katonák kiképzése? Talán erről nem is tud."

- zárta rövidre a reakcióját a szlovák miniszter.

Ez a megnyilatkozás annyiban érdekes, hogy az Orbán-kormány az ukrajnai háború kezdete óta azt hangoztatja, hogy az ukránok katonai megsegítése - a nekik történő fegyverszállítás - tévút, ezért Magyarország a környéken egyedüli országként nem is küldött semmilyen katonai felszerelést. Azzal érvelnek, hogy a fegyverszállítás csak a háború eszkalációjához vagy „elhúzódásához” és „még több szenvedéshez” vezet.

(sp)