Szlovákia 1,6 milliárd euróért vásárol lánctalpas harckocsikat Svédországtól

2022. június 28. - 12:16 | Belföld

Szlovákia lánctalpas harckocsikat vásárol Svédországtól. A 152 darab CV9035 típusú lánctalpas harckocsiért és lánctalpas páncélozott járműért, beleértve az infrastruktúrát érintő kiadásokat, több mint 1,6 milliárd eurót fizetünk majd – tájékoztatott róla kedden Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter azt követően, hogy a kormány jóváhagyta a beszerzést.

Szlovákia 1,6 milliárd euróért vásárol lánctalpas harckocsikat Svédországtól
Fotó: BAE Systems Hägglunds

A minisztérium a lánctalpas harckocsik beszerzését a legjelentősebb lépésnek tartja a nehézgépesített gárda létrehozására vonatkozó vállalás teljesítése kapcsán. Az ajánlatok értékelése során figyelembe vették a jármű teljes árát és az integrált logisztikai támogatást, az üzemeltetési költségeket, a műszaki követelményeknek való megfelelést, a szlovák védelmi ipar részvételének százalékos arányát, a szállítási határidőket, valamint a NATO-val való együttműködés képességét.

Daniel Zmeko tábornok szerint a járművek három gépesített lövészdandárban szolgálnak majd. Az elavult járműveket fokozatosan kivonják a fegyveres erők soraiból, de nem lesznek sem eladva, sem megsemmisítve. Elteszik őket, hogy szükség esetén kéznél legyenek.

A védelmi minisztérium öt ajánlatot kapott négy országtól, Magyarországtól, Spanyolországtól, Lengyelországtól és Svédországtól – végül az utóbbi volt a befutó.


TASR/para