Szlovákia 160 ezer adag Szputnyik V vakcinától válik meg

2021. június 23. - 12:44 | Belföld

Szlovákia 160 ezer adag Szputnyik V vakcinát ad el vagy adományoz, elsősorban nyugat-balkáni országoknak.

Szlovákia 160 ezer adag Szputnyik V vakcinától válik meg
Fotó: TASR

Keddig 14 214-en jelentkeztek a nem regisztrált vakcinára. Eddig 8004 embert oltottak be az orosz oltóanyaggal. A kormány szerdai ülésén döntött arról a javaslatról, hogy a Szputnyik V vakcinát harmadik országokkal kötött kétoldalú megállapodások alapján értékesíti vagy eladományozza.

„Tekintettel a járványügyi helyzet súlyosságára és az országok közötti kölcsönös együttműködés szükségességére ahhoz, hogy a COVID-19-járvány terjedését lelassítsuk, a nyugat-balkáni országok megsegítésére a Szputnyik V vakcina adományozását javasoljuk. Ugyanakkor azt ajánljuk, hogy a harmadik országok érdeklődésére további vakcinákat kínáljunk eladásra, hozzájárulva ezzel a világjárvány hatásainak csökkentéséhez" - olvasható a jóváhagyott dokumentumban.

Argentína is érdeklődik a Szputnyik V vakcina megvásárlása iránt, az adományozás iránt pedig Bosznia-Hercegovina, valamint Észak-Macedónia és Albánia. Montenegró szintén érdeklődik az oltóanyag megvásárlása vagy adományozása iránt egy államközi megállapodás formájában.


(TASR)

Címkék: Szputnyik V