Szlovákia árakban közelít a Nyugathoz – hamarosan annyit fizethetünk egy hússzeletért, mint Ausztriában

2022. október 3. - 12:26 | Belföld

Egyre kisebbek a különbségek az árak között Kelet- és Nyugat-Európában. Míg mi a 15 százalékot meghaladó inflációval küzdünk, addig a gazdagabb országokban harmadával vagy felével lassabb a drágulás. Közeledik tehát az idő, amikor egy hússzeletért annyit fizetünk majd, mint Ausztriában, miközben a hazai fizetések emelkedése nem bírja tartani a tempót a drágulással – írja a TV Noviny.

Szlovákia árakban közelít a Nyugathoz – hamarosan annyit fizethetünk egy hússzeletért, mint Ausztriában
Fotó: TASR

A 22 százalékos infláció veszélye, amit a Szlovák Nemzeti Bank jósolt, egyáltalán nem irreális, és nem is rendkívüli. Augusztusban több mint 20 százalékkal nőttek az árak három balti országban, Észtországban például az infláció meghaladta a 25 százalékot. Valamivel jobb a helyzet Csehországban, Lengyelországban vagy Magyarországon, az európai rangsorban pedig Szlovákia jelenleg a kilencedik helyen áll a drágulás terén.

Ugyan a fizetések is nőnek Szlovákiában, de lassabb tempóban, mint az árak. A reálfizetések, tehát a bérnövekedés és az árak növekedése közti különbség már idén mínuszban van, és minden valószínűség szerint ez jövőre is így marad.

Sok függ attól is, hogy miként alakul majd a villany, a gáz és a fűtés ára – ezt vélhetően az elkövetkező hetekben, legkésőbb decemberben tudhatjuk meg. A háztartásoknak így nincs sok idejük a felkészülésre. Peter Kažimír, a Szlovák Nemzeti Bank elnöke szerint a jövő év még az ideinél is nehezebb lesz.


(tvnoviny.sk)