Szlovákia átadta Ukrajnának az első négy MiG-29-es vadászgépet

2023. március 23. - 14:20 | Belföld

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint már Ukrajnában van az első négy MiG-29-es vadászgép, amit a kormány keleti szomszédjának ajándékozott.

Szlovákia átadta Ukrajnának az első négy MiG-29-es vadászgépet
Illusztráció (Fotó: TASR)

A védelmi tárca szerint a gépek áthelyezését ukrán pilóták hajtották végre a szlovák légierő, az ukrán személyzet és más egységek segítségével, amelyek biztosították a biztonságot és a szükséges dokumentációt. Az elkövetkező hetekben a fennmaradó vadászgépeket is átadják Ukrajnának.

„Köszönjük minden bekapcsolódó egységnek a fantasztikus és szakszerű munkát. Szlovákia a jó oldalon áll, ezzel a gesztussal pedig országként nagybetűkkel írtuk be magunkat a modern világtörténelembe, amelyben az időben történő segítségnyújtásról, az őszinte szolidaritásról és a nemzet nagyságáról beszélnek” – nyilatkozta Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter.

Megismételte, hogy Szlovákia átad Ukrajnának minden olyan szükségtelen technikát, amit a mi feltételeink mellett képtelenek vagyunk javítani. A tárca semmilyen konkrétumot nem árult el a további vadászgépek átadásáról. Közölte: amint a gépeket biztonságban Ukrajnába szállították, a műveletet megerősítik.

A kormány múlt héten hagyta jóvá, hogy Ukrajnának ajándékozza 13 MiG-29-es vadászgépét.


TASR/para