Szlovákia az egyik vezető ország a rákos megbetegedések terén, mutatjuk, a betegség mely formái a legelterjedtebbek

2023. február 2. - 08:54 | Tech

Az Európai Bizottság (EK) és az OECD szerdán mutatták be az egyes EU-tagállamok, Izland és Norvégia rákkal kapcsolatos statisztikáit. Ezek szerint Szlovákia az egyik vezető ország az EU-ban a rákos megbetegedések terén.

Szlovákia az egyik vezető ország a rákos megbetegedések terén, mutatjuk, a betegség mely formái a legelterjedtebbek
Fotó: TASR

Az országban az EU-s átlagon felül vannak azok a pánciensek akiket prosztata-, mell-, tüdő-, bél- és végbélrákkal diagnosztizáltak. Továbbá a méhnyakrák és vastagbélrák halálozási arányában is az egyik vezető ország Szlovákia.

2020-ban 100 ezer lakosra közel 773 férfi szenvedett a daganatos betegségek valamelyik formájában, amíg a nőknél ez a szám 483 volt. Ezzel szemben az EU-s átlag a férfiaknál 686, a nőknél 484.

A statisztikák szerint Szlovákiát csak Magyarország és Horvátország előzi meg rákkal kapcsolatos elhalálozás listáján. Ezek szerint az országban 100 ezer lakosra vetítve átlagosan 293 olyan elhalálozást regisztráltak amely összefüggésbe hozható a rákkal (az EU-s átlag 247).

A legtöbb ilyen elhalálozás Nyitra megyében történik, amíg a legkevesebb a Zsolnai megyében.

Az Európai Unió országai közül az összes halálozás 26 százalékáért felel a rák, a szív- és érrendszeri betegségek után a második leggyakoribb halálok a tagállamokban.

A rák kockázatát főleg olyan tényezők befolyásolják mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túlsúly és a légszennyezés (Szlovákia ezekben mint az EU-s átlag felett teljesít). A megbetegedés főleg a férfiakat, az alacsony jövedelműeket és az alacsony végzettséggel rendelkezőket érinti.


(cas.sk)