Szlovákia az első az EU-ban a GDP-növekedést illetően, jövőre rekordot dönthet

2022. február 10. - 18:53 | Belföld

Szlovákia 2022-ben várhatóan eléri a hatodik legnagyobb bruttó hazai terméknövekedést (GDP) az euró-övezetben, és a hatodik legnagyobbat az EU-ban - 5%-os növekedést. 2023-ban 5,1%-os növekedéssel várhatóan az euróövezetben és az unióban is rekordot fog dönteni – áll az Európai Bizottság (EB) csütörtökön közzétett téli előrejelzésében.

A bizottság tájékoztatása szerint a járványhelyzet romlása és a globális ingadozás miatt 2021 második felében lassult a szlovák gazdaság. A 2021 harmadik negyedévében bekövetkezett jelentős lassulást követően várhatóan 3%-os lesz az éves GDP-növekedés.

A 2022 első negyedévére vonatkozó gazdasági kilátások továbbra sem jók. Az EB várakozásai szerint a fellendülés csak a második ne-gyedévben gyorsul fel és áll vissza a járvány előtti szintre.

Szlovákia éves GDP-növekedését idén 5,0%-ra, 2023-ban pedig 5,1%-ra prognosztizálja az EU illetékes szerve. A jövő évre vonatkozó előrejelzések szerint Szlovákia rekordot dönt, az eurózóna várhatóan 2,7%-os GDP-növekedést, a 27 uniós tagállam pedig 2,8%-os növekedést érhet el.

A fogyasztás a járványügyi intézkedések enyhítésének köszönhetően 2021 közepén meredeken emelkedett Szlovákiában. A helyzet ősz óta tapasztalható újbóli romlása, valamint az alacsony átoltottság miatt 2021 vége felé csökkent a hazai áruforgalom, és ez 2022 első negyedévében is terheli a belföldi kereskedelmet. Az omikron okozta újabb járványhullám miatt sok dolgozó kényszerül betegállományba vagy karanténba, ami valószínűleg átmenetileg kedvezőtlen hatással lesz a munkaerőpiacra.

Az EB azt feltételezi, hogy a világjárvány okozta bizonytalanság és az ellátási zavarok késleltetik a magánberuházások élénkülését, és a magas infláció miatti lassul a reáljövedelem növekedése, ami szintén visszaveti a fogyasztást.

Az első negyedévben tapasztalható bizonytalanság után azonban előreláthatóan újra erősödni kezd a belföldi kereslet, a háztartások és a vállalatok kiadásai elérik a válság előtti szintet.

További növekedési ösztönző lehet az állami beruházások felgyorsulása, amit az EU gazdaságélénkítési tervének keretében finanszíroznak.

Az ipartól függő szlovákiai exportágazatot súlyos ellátási zavarok sújtották. A globális hiány várhatóan idén egész évben fennáll, a helyzet remélhetőleg az év végére normalizálódik. Az Európai Bizottság szerint ezt meg fogja érezni a szlovák autóipar, az export szintjének csökkenése várható.

A kedvezőtlen fejlemények és a munkaerőhiány, valamint a gyorsan emelkedő nyersanyag- és alapanyagárak miatt a közelmúltban erősödött az inflációs nyomás. Az energiaárak erőteljes emelkedése és az élelmiszerárak gyors növekedése várhatóan 2022 elején is tovább növeli az inflációt, de az év hátralévő részében lassul az áremelkedés, az átlagos éves infláció 2022-ben 6,4%-ig emelkedik. Litvánia után, ahol 6,7%-os inflációval számolnak, ez a második legmagasabb inflációs ráta az euróövezetben és a harmadik legmagasabb az EU-ban (Lengyelországban 6,8%).

A jól megalapozott inflációs várakozások megakadályozhatják, hogy az átmeneti nyomás fennmaradjon, és lehetővé teszik, hogy az infláció 2023 folyamán elfogadhatóbb szintre, 2,4%-ra lassuljon.


(TASR)

Címkék: GDP, gazdaság