Szlovákia az EU végén kullog az oltást tekintve – a szakértők rámutattak, hol követhetünk el hibát

2021. június 13. - 08:54 | Belföld

A gyengébb kezdés ellenére már kedvezőbb adatokkal büszkélkedhet Szlovákia a lakosság beoltottságát illetően. Az Európai Uniót tekintve viszont továbbra is a végeken kullogunk az oltást tekintve, noha a szakértők szerint fokozatosan behozhatjuk a többi országot.

Szlovákia az EU végén kullog az oltást tekintve – a szakértők rámutattak, hol követhetünk el hibát
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az egészségügyi minisztérium pozitívan látja a jelenlegi helyzetet. „Szlovákiában kedvező az oltás tempója, és mindent megteszünk azért, hogy ez biztonságosan és gyors ütemben menjen tovább” – nyilatkozta Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője, aki szerint az oltási kampányt célirányosan bizonyos régiókra és embercsoportokra irányítják.

A hazai optimizmust tompítja a tény, hogy Szlovákia továbbra is az EU végén áll az oltást tekintve. Az élen Málta áll, amely már a lakosságának 75%-át beoltotta. Ezt követi Magyarország 55%-kal, majd Németország, Finnország és Franciaország valamivel több mint 45%-kal. Az EU-n belül Bulgáriában a legrosszabb a helyzet, ahol csupán 12%-os a beoltottság.

Szlovákiában eddig az emberek 34%-át oltották be legalább egyszer.

Eliášová szerint viszont pozitív hír, hogy Szlovákiában már meghaladta az egymilliót azok száma, akik a második vakcinázáson is átestek.

Henrieta Hudečková járványügyi szakértő szerint, ha a havi vagy heti adatokat vesszük figyelembe, akkor Szlovákia nem marad el jelentősen a többi országhoz viszonyítva. Szerinte jelentősen növelni lehetne a beoltottság arányát, ha a körzeti orvosok is olthatnák az embereket.

Hasonló véleményen van Ivan Bošňák, a Dáta bez pátosu nevű kezdeményezés elemzője: optimistán látja a helyzetet, ugyanakkor figyelmeztet a nagyobb regionális különbségekre.

„A nagyobb városok lakói be vannak oltva. Ezeken a helyeken működik, de Kysuce, Orava és a keleti falvak környékéről a nénik nem utaznak el az oltóközpontokba. A váróba való regisztrációt követően e-mailt kapunk. De milyen e-mailt kapnak az idős nénik?”

– teszi fel a kérdést az elemző, aki szerint Pozsonyban például 85, Čadcán pedig 34%-os a beoltottság. „Számolni kell azzal, hogy a kevésbé beoltott területeken lehetnek pozitív esetek. Pozsonyban az elmúlt két hétben 86 esetet regisztráltak, Čadcán viszont háromszor ennyit, miközben ötször kisebb területről van szó” – tette hozzá Bošňák.

A szakértők és a politikusok is arra figyelmeztetnek, hogy a lakosság beoltottságától függ majd a koronavírus-járvány harmadik hullámának intenzitása, amit őszre várnak. Ha kevesen lesznek a beoltottak, akkor újfent a gazdaság leállítása, a lockdown és a leterhelt kórházak fenyegetnek majd. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter mellett több szakértő is kilátásba helyezte, hogy az esetleges korlátozásokat regionális szinten vezetik majd be – az ország egyes részein ugyanis a lakosok több mint 60%-a már be van oltva, míg más régiókban alacsonyabb az érdeklődés.


(Čas.sk)