Szlovákia az utolsó EU-s tagország, ahol az állam le se bagózza, ki merre repteti a drónját

2023. november 19. - 10:54 | Belföld

Az elmúlt időszakban a drónok iránti kereslet nem csak a fegyveriparban vagy a szolgáltatások háza tájékán lendült fel, hanem az amatőr használók körében is. Ez utóbbiak számát Szlovákiában több mint 25 ezerre becsülik. A repülő kütyükkel kapcsolatos jogszabályok viszont hiányoznak, ami miatt komoly szankciókkal fenyeget bennünket az Európai Bizottság. A Közlekedési Minisztériumban például egyetlen alkalmazott foglalkozik a témával.

Szlovákia az utolsó EU-s tagország, ahol az állam le se bagózza, ki merre repteti a drónját
-illusztráció- (Fotó: Unsplash)

Az egyre komolyabb biztonsági kockázatot jelentő drónokkal kapcsolatos kérdéskörre az Állami Számvevőszék is felfigyelt. A szervezet kiadott egy előzetes jelentést, amiben leszögezi, hogy az állami intézményeink nem győznek reagálni a pilóta nélküli repülőgépek alkalmazását jellemző változásokra, valamint a dinamikus technológiai fejlődésre.

„A megállapítások súlyossága, az intézkedési tervek hiánya vagy a kulcsszereplők nem kellően meghatározott kompetenciái arra késztetett bennünket, hogy már ebben a szakaszban véget vessünk az ellenőrök munkájának, és azonnal mozgósítsuk az illetékeseket a megállapításainkkal” – mondja Ľubomír Andrássy, az ÁSZ elnöke.

Hazánk továbbra is az utolsó az Európai Unió tagállamai közül, amelyik még nem ültette át a nemzeti jogszabályaiba a pilóta nélküli légi járművek üzemeltetésére vonatkozó szabályokról és eljárásokról szóló európai szabályozást.

Az Európai Bizottság hiányzó szabályozásának legalapvetőbb része a dróntulajdonosok nyilvántartása. Ezért is van az, hogy az állami intézmények nem tudják alkalmazni az objektív felelősség elvét a pilóta nélküli légijárművekkel kapcsolatos incidensek esetén.

(hnonline)