Szlovákia demokratikusabb Magyarországnál

Az EU legkevésbé demokratikus országa Magyarország – erre a megállapításra jutott a Freedom House legfrissebb listája

Szlovákia demokratikusabb Magyarországnál
freedom house.org

Magyarország a demokrácia állapotát mérő 100 pontos skálán csak 72 pontot ért el, ezzel az uniós tagállamok sereghajtója lett. Az EU második legrosszabb helyezettje Bulgária nyolccal többet, azaz 80 pontot ért el. Szlovákia 89, Csehország 93 pontot szerzett, és az EU 28 tagállamából 16 is 90 pont fölött jár, vagyis a világ legdemokratikusabb országai közé tartoznak.

Az egész világon mindössze két ország ért el 100 pontot: Finnországban és Svédországban tökéletes a demokrácia. 99 pont Hollandiának és Kanadának járt. A legrosszabb hely Dél-Szudán, amely mindössze 2 pontot ért el a százas skálán.

Az országismertetőket még nem csatolta a szervezet, ezért Szlovákia részletes elemzését csak később jelentetik meg. Az általános ismertetőben országunkról nem is esik szó, ellentétben Magyarországgal, ahol pár mondatban eléggé lehúzzák az utóbbi időben a sorosozásba teljesen belebolondult szomszédunkat. Eszerint az ország ígéretes sikertörténet is lehetett volna az előző évtizedekben, mostanra mégis egy autoriter rendszer felé halad.

Hvg/sp