Szlovákia egyelőre nem érdeklődik az orosz vakcina iránt, és meg is indokolták, hogy miért

2020. augusztus 13. - 11:30 | Belföld

Az orosz vakcina állítólag nem felel meg bizonyos kritériumoknak.

Szlovákia egyelőre nem érdeklődik az orosz vakcina iránt, és meg is indokolták, hogy miért
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Szlovákia egyelőre nem érdeklődik az orosz fejlesztésű koronavírus-vakcina iránt, ehelyett az Európai Bizottsággal tárgyal a vakcináról – írja a Hospodárske Noviny.

A Sputnik V névre keresztelt vakcinát augusztus 11-én regisztrálták. Pavol Jarčuška, a Szlovák Járványügyi Társaság elnöke szerint az orosz vakcina nem felel meg bizonyos kritériumoknak.

„A vakcina nem volt nagy meglepetés. Egy standard adenovírus-vakcináról van szó, bizonyos mértékben hasonló ahhoz a vakcinához, amelyet az oxfordi egyetem és az AstraZeneca vállalat körüli konzorcium fejlesztett. Ez azonban egy kevésbé standard eljárás. Ahhoz, hogy mi igényeljük a vakcinát, vagy feltételes engedélyezésének kell lennie, vagy regisztrációjának az Európai Gyógyszerügynökségnél, vagy teljes regisztrációjának. Illetve befejezettnek kell lennie a klinikai tesztelés harmadik fázisának” – magyarázta Jarčuška, majd hozzátette, ez a vakcina a felsorolt kritériumok közül egyet sem teljesít.

A szakértő szerint Szlovákia jelenleg az Európai Bizottsággal tárgyal a védőoltásról. A legjelentősebb gyártók már bemutatták a lehetséges vakcinák adatait, ismertették a klinikai vizsgálatok menetét, valamint azt is, hogyan fogják gyártani és hozzáférhetővé tenni azt.

Jarčuška hozzátette, akárcsak a többi EU-tagállam, jelenleg Szlovákia is figyeli a fejleményeket, hogy kellő időben helyes döntés születhessen a vakcinával kapcsolatban.

Az oroszok elutasítják a vakcinájukkal kapcsolatos kételyeket, szerintük ezek csak célzott és alaposan előkészített mediális támadások.


(HNonline.sk)