Szlovákia elismeri Juan Guaidót

2020. július 1. - 16:51 | Belföld

Szlovákia szerdán elismerte Juan Guaidót Venezuela ideiglenes államfőjének. Erről Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter tájékoztatott.

Szlovákia elismeri Juan Guaidót

Korčok rámutatott, hogy Nicolas Maduro tavaly törvénytelen módon jelöltette magát Venezuela elnöki posztjára. Később az EU 24 tagországa hozott olyan döntést, miszerint az ellenzéki többségű parlament elnökét, Juan Guaidót ismerik el ideiglenes államfőként. Szlovákia most ehhez a 24 tagországhoz csatlakozik.

Korčok szavai szerint most az is indokolta ezt a lépést, hogy Venezuela kiutasította az Európai Unió helyi delegációjának vezetőjét, Isabel Brilhante Pedrosát a dél-amerikai országból. Ezt megelőzően az EU szankciót vetett ki 11 Maduro-párti kormányképviselőre, megtiltotta a beutazásukat az unióba és zárolta az itt lévő vagyonukat. Az EU szankciói ezzel maduro környezetének már 25 tagjára vonatkoznak.

Tavaly februárban a szlovák külügyminiszter, Miroslav Lajčák álláspontja is az volt, hogy el kellene ismerni Guaidót, ám Robert Fico ezzel szembement, és politikai bábnak nevezte a venezuelai parlament elnökét.

(TASR)