Szlovákia elnyerte a "tudományos Oscart"!

2018. augusztus 16. - 17:48 | Tech

Szlovákia megkapta a „tudományos Oscar-díjat”. Az Európai Kutatási Tanács (European Research Concil (ERC)) elfogadta Ján Tkáčnak, a Szlovák Tudományos Akadémiához tartozó (SAV) Kémiai Intézet kutatójának a projektjét, amelyben a prosztatarák diagnosztizálásának innovatív módszereivel foglalkozik. Erről Peter Samuely, az SAV alelnöke tájékoztatott csütörtökön a pozsonyi sajtótájékoztatón.

Szlovákia elnyerte a "tudományos Oscart"!
Ján Tkáč (Fotó: TASR)

Eddig az egyetlen olyan ERC „Proof of concept” pályázatról van szó Szlovákiában, amelyet ez az európai tudományos tekintély elfogadott. „A projektet Pavol Čekan tudós és az Egészségügyi Minisztérium is támogatta. Ez utóbbi hosszú távú stratégiával törekszik a szlovákiai alkalmazott orvosbiológia fejlesztésére” – mondta Samuely.

Az ösztöndíj célja az alapkutatás eredményeinek az orvosbiológiai gyakorlatban való felhasználása. „A statisztika szerint nyolc férfiből egy megkapja ezt a megbetegedést az élete folyamán. A betegség évente 400 000 ember halálát okozza” – közölte Tkáč.

Tkáč elmondta, hogy a prosztatarák kiderítésére egyelőre elég pontatlan módszereink vannak. A szlovák megoldás viszont jelentősen megkönnyítené a betegség diagnosztizálását, ráadásul sokkal olcsóbb lenne, mint a jelenlegi módszer. A diagnosztikai kitek használata ezért szerinte gyorsan elterjedhet a világpiacon.

A diagnosztikai kiteknek két formáját hoznák létre. Egyet a kórházak onkológiai intézetei számára, egyet pedig otthoni használatra.

A kutatás eredménye 2021-ben kerülne piacra. „A jövőben más kiteket is szeretnénk kifejleszteni más megbetegedések diagnosztizálásához, például a mellrák felismeréséhez” – tette hozzá Tkáč.

(TASR)