Szlovákia eredményei szembetűnőek, de a V4-ek is jól szerepelnek a világjárvány kezelésében

2020. április 7. - 19:00 | Belföld

A visegrádi államok - Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország- nemzetközi összehasonlításban kifejezetten jól szerepelnek a koronavírus-világjárvány kezelésében, ami jelzi a közép-európai együttműködés mélyítésének fontosságát is - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kedden, miután a lengyel kollégájával egyeztetett videokapcsolaton keresztül. Nézzük meg, mit mutatnak az érintett négy ország vírussal kapcsolatos adatai!

Szlovákia eredményei szembetűnőek, de a V4-ek is jól szerepelnek a világjárvány kezelésében

Ami rögtön szembetűnő, az az, hogy az 5,4 milliós Szlovákiában bár eddig 581 fertőzöttet azonosítottak be, de eddig csupán 2 halálos áldozatról írnak a statisztikák. A kevesebb, mint kétszer akkora - 9,7 millió lakosú - Magyarországon 817 fertőzött páciensről tudnak, ugyanakkor már 47 személyt ölt meg a vírus. A 10,7 milliós Csehországban majdnem 5 ezer a fertőzöttek száma és az elhunytaké 87. A V4-ek legnagyobbika, a majdnem 38 milliós Lengyelországban 4,5 ezer fertőzöttet tartanak számon és a vírus 111 emberrel végzett.

Ami a teszteléseket illeti, ebben - arányait tekintve - Csehország az éltanuló: itt már 91 ezer ellenőrzést végeztek, a második helyezett Szlovákiában 17,6 ezret, a képzeletbeli harmadik helyen pedig Lengyelország (92 ezer) és Magyarország (23,7 ezer) osztozik.

A négy ország európai uniós viszonylatban tényleg jól szerepel, még akkor is, ha összevonjuk a visegrádi négyek adatait. Ilyen esetben kapnánk egy körülbelül 63 milliós közösséget, amelynek az összesített vírusos adatai is felveszik a versenyt a 9 milliós Ausztriáéval, ahol eddig 243 áldozatot szedett ez a Kínából kipattanó nyavalya.

A worldometers legutolsó adatai szerint jelenleg 1 millió 390 ezer fertőzött van a világban, és a vírus miatt eddig 79 ezren haltak meg.

(p/MTI)