Szlovákia és Brazília kapcsolata tovább mélyülhet a védelmi ipar és a fegyverkezés terén

2023. április 10. - 18:40 | Belföld

Szlovákia és Brazília elmélyítheti együttműködését a fegyverkezés és a védelmi ipar területén. Jaroslav Naď (OĽaNO) megbízott védelmi miniszter erről fog majd tárgyalni szerdán Rio de Janeiroban brazil kollégájával, José Mucióval.

Szlovákia és Brazília kapcsolata tovább mélyülhet a védelmi ipar és a fegyverkezés terén
Fotó: TASR

„Több európai ország, köztük Csehország és Magyarország is épp a védelmi ipar kereskedelmi kapcsolatain keresztül épített ki diplomáciai kapcsolatokat Brazíliával. A Biztonsági és Védelmi Iparszövetség válogatott termékei között Szlovákia számos érdekes terméket kínálhat” – közölte Martina Kakaščíková, a védelmi minisztérium szóvivője, majd hozzátette: az együttműködés fejlesztése a szlovák fegyveripar számára jelentős partnerek és tapasztalatok szerzését eredményezheti olyan régiókban, amelyekben Szlovákia nem rendelkezik jelentős jelenléttel.

A minisztérium szerint Brazília folyamatosan érdeklődik a kölcsönös katonai együttműködés elmélyítése iránt. Bővítette például a diplomáciai állományát Szlovákia számára, 2021-ben pedig Prágában akkreditált egy nem rezidens védelmi attasét a Szlovák Köztársaság számára. A Brazil-Szlovák Kereskedelmi Kamara 2017-es, valamint Szlovák-Brazil Kereskedelmi Kamara 2018-as pozsonyi, illetve Sao Paulo-i létrehozása is megteremtette a feltételeket az üzleti és gazdasági együttműködés további bővítéséhez.

A szlovák és a brazil védelmi tárca 1997-ben írt alá memorandumot. A védelmi minisztérium szerint a két ország között jó a kölcsönös kétoldalú együttműködés a biztonság és a védelem területén.


TASR/para