Szlovákia és Csehország is egyetért abban, hogy továbbra is támogatni kell Ukrajnát

2022. október 3. - 14:02 | Belföld

Szabad Ukrajna nélkül nem lesz Európában béke és stabilitás – jelentette ki hétfőn Rastislav Káčer külügyminiszter, miután Prágában találkozott cseh kollégájával, Jan Lipavskýval.

Szlovákia és Csehország is egyetért abban, hogy továbbra is támogatni kell Ukrajnát
Rastislav Káčer és Jan Lipavský (Fotó: TASR)

„A győzelme számunkra kulcsfontosságú” – nyomatékosította Káčer, aki szerin egyértelmű, hogy a konfliktusban ki az agresszor és ki az áldozat. A miniszterek egyetértettek abban, hogy továbbra is támogatni kell Ukrajnát. „Csehország és Szlovákia a legjelentősebb támogatók közé tartoznak nemcsak politikailag, hanem gyakorlatilag is” – tette hozzá.

Szerinte a jelenlegi ukrajnai háborús helyzet nemcsak Szlovákia, Csehország vagy az Európai Unió számára jelent kihívást, hanem egy globális kihívásról van szó. Lipavský szerint Csehország legfontosabb biztonsági hozzájárulása az együttműködéshez, hogy támogatja a szlovákiai biztonsági missziót. Káčer ezért köszönetet mondott neki.

„Nagyra értékelem a szövetségesek, legfőképpen Csehország segítségét, mivel a NATO-kontingens, ami jelenleg Szlovákiában állomásozik, cseh tiszt parancsnoksága alatt áll” – mondta Káčer, majd hozzátette, hogy a kontingens növeli a biztonságot.

Lipavský gratulált Szlovákiának az újabb Zuzana 2 típusú önjáró tarackok megrendeléséről szóló megállapodáshoz, amit Ukrajnának szánnak, és nyugat-európai országok finanszíroznak.


TASR/para