Szlovákia és Csehország elutasítja a kvótákat

2015. szeptember 7. - 20:45 | Belföld

Ausztria továbbra is támogatja az Európai Bizottság javaslatát a menekültek kötelező befogadási kvótáira - jelentette ki Werner Faymann osztrák kancellár azt követően, hogy hétfőn Pozsonyban megbeszélést folytatott Robert Fico szlovák, és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökkel a migrációs válság kezeléséről.

Szlovákia és Csehország elutasítja a kvótákat
Bohuslav Sobotka cseh kormányfő, Robert Fico miniszterelnök és Werner Faymann osztrák kancellár (Fotó: SITA)

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő viszont a találkozó után úgy nyilatkozott, hogy Csehország továbbra is elutasítja a kötelező kvótákat, és azt szeretné, ha a menekültproblémát összeurópai összefogással és együttműködéssel oldanák meg - jelentette a ČT 24 közszolgálati cseh hírtelevízió.

Fico szerint irreálisak a kvóták

Hasonló álláspontot fogalmazott meg Robert Fico szlovák kormányfő is. "A kvóták irreálisak" - jelentette ki Fico újságírók előtt. Kifejtette: a migránsok nem akarnak Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon maradni, és a kormányoknak nincsenek eszközeik ahhoz, hogy az országban tartsák őket.

A szlovák kormány kész segíteni

Míg a kötelező kvóták kérdésében a cseh és a szlovák kormányfő álláspontja eltért az osztrák kancellár véleményétől, abban mindhárman egyetértettek, hogy szükség van a külső schengeni határok jobb biztosítására és őrzésére. "Talán még katonailag is" - jegyezte meg Robert Fico, akinek szavait a TASR szlovákiai közszolgálati hírügynökség idézte. Ha Görögországnak, Olaszországnak vagy Magyarországnak segítségre lenne szüksége, a szlovák kormány kész a pénzügyi, anyagi és személyes segítség megadására - hangsúlyozta a szlovák politikus.

A cseh, a szlovák és az osztrák miniszterelnök támogatja úgynevezett biztonsági zónák kialakítását azokban az európai országokban, amelyek leginkább ki vannak téve a migrációs hullám nyomásának. A költségek fedezéséből szerintük az ENSZ-nek is ki kellene vennie a részét.

Fico továbbra is terroristázik

Fico szerint Szlovákia szolidáris azokkal, akiknek az életéről és egészségéről van szó. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy "a bevándorlók tömegei között bizonyíthatóan az Iszlám Állam képviselői is jelen vannak". "A kormány felelősséget visel Szlovákia állampolgárainak biztonságáért. Ezért erről a témáról világosan és nyíltan fogok beszélni" - hangsúlyozta a kormányfő.

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök hétfő délelőtt kijelentette: úgy nyilatkozni a menekültekről mint valószínű terroristákról vagy gazdasági spekulánsokról, az nem az ismeretlentől való félelem, hanem "az idegengyűlölet és a szélsőségesség jelszavai". Fico szerint az államfő bármit nyilatkozhat, mert nincs személyes felelőssége az ország ügyeiért.

A cseh, a szlovák és az osztrák kormányfő három nappal a visegrádi négyek prágai kormányfői csúcstalálkozója után azért ült össze Pozsonyban, hogy a migrációs válság közép-európai tehertételeiről tanácskozzon.

(MTI/para)