Szlovákia és Magyarország segíteni fogja egymást egy esetleges gázválság idején

2019. november 26. - 07:53 | Belföld

Szlovákia és Magyarország hétfőn megállapott arról, hogy segíti egymást egy esetleges gázválság idején - tájékoztattott Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszter Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után. A tárgyalásra a Nagykürtösi járásbeli, felsőzellői (Veľké Zlievce) kompresszorállomáson került sor.

„Garantálnunk kell az energiabiztonságot, ha segíteni tudunk a szomszédainknak, akkor azt meg kell tenni. Ma megállapodtunk abban, hogy ha valamelyik fél kéri, rendelkezésre állunk” - mondta Ziga.

Elmondása szerint mindkét fél érdeke az együttműködés elmélyítése a földgáz- és az energiaszolgáltatás területén, erről két-három hónapon belül memorandumot írhat alá a két ország.

2009-ben gázválság állt be Szlovákiában, Žiga elmondta, akkor fordult elő először, hogy 50 év után nem érkezett Oroszországból Szlovákiába gáz Ukrajnán keresztül. „Akkoriban nem voltunk felkészülve erre. A magyar kollégák ajánlották fel a segítségüket. Jelenleg megvan a kapacitása arra, hogy Szlovákiát vagy Magyarországot fél évig gond nélkül elláthassuk ”- mondta Žiga.

Szijjártó úgy fogalmazott, fel kell készülni arra az eshetőségre is, hogy nem áramlik Ukrajnán keresztül földgáz Közép-Európába. „A jövő év elejétől a magyar-szlovák rendszerösszekötő nagyobb kapacitással működhet, és szükség esetén több gázt is képes lesz szállítani" - mondta a magyar miniszter, és hozzátette, a kapacitás hétmilliárd köbméterre növekszik.

Az átlagos éves gázfogyasztás Szlovákiában jelenleg ötmilliárd köbméter. Magyarországon nagyjából ennek a duplája.


(TASR)