Szlovákia EU-elnöksége alatt az európai határvédelemre koncentrál

2016. június 11. - 19:55 | Belföld

Szlovákia féléves európai tanácsi elnöksége idején az európai határ- és partvédelemre, valamint a menedékre nem jogosult migránsok kitoloncolására helyezi a hangsúlyt – jelentette ki Robert Kaliňák belügyminiszter a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva.

"Fő prioritásunk, hogy életre keltsük az Európai Unió új határ- és partvédelmét" – jelentette ki Robert Kaliňák, hangsúlyozva, hogy az EU külső határainak hatékony biztosítása "a legfontosabb pontja a migrációs kérdés sikeres megoldásának". "A másik fontos pont a kitoloncolások és visszaküldési megállapodások sikeres végrehajtása. Ez az egyik fő feltétele annak, hogy vissza lehessen tartani a migránsokat attól, hogy lakóhelyüket Európába helyezzék át" – jelentette ki.

"Ha részt veszünk az elosztásban, a végén nem marad nálunk egyetlen migráns sem, mindannyian tovább fognak utazni" – hangsúlyozta Kaliňák. Ehelyett szerinte erőteljesebben figyelembe kellene venni a menekültek kívánságát, hogy melyik EU-tagországban szeretnének menedéket kapni.

Példaként említette Szlovákia és Ausztria megállapodását, melynek értelmében Pozsony átmenetileg menekülteket vett át Bécstől, miután az utóbbi szálláskapacitásai kimerültek. Hasonló munkamegosztást tudna elképzelni a menedékjogot szabályozó dublini egyezmény tervezett reformja keretében – mondta.

Az Európai Bizottság május elején javaslatot tett az EU menedékjogi szabályozásának reformjára. A jelenlegi rendszer szerint a menekülteknek abban az országban kell benyújtaniuk menedékkérelmüket, ahol először az EU-ba léptek. A jövőben szükség esetén más EU-tagállamok vennének fel és osztanának el menekülteket, hogy tehermentesítsék azt a két tagországot, ahová a legtöbb menekült érkezik, vagyis Görögországot és Olaszországot. Több kelet-közép-európai országazonnal elvetette a javaslatot.

Szlovákia európai tanácsi elnöksége időszakában amellett is kitart, hogy Bulgáriát és Romániát vegyék fel a schengeni övezet országai közé – mondta Kaliňák.


MTI/para