Szlovákia félmillió COVID-19 elleni vakcinát ajándékozott Kazahsztánnak

2023. február 28. - 20:52 | Belföld

Szlovákia több mint félmillió, COVID-19 elleni Pfizer/BioNTech-vakcinát ajándékozott Kazahsztánnak. Ezek értéke összesen több mint 9,7 millió euró – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a külügyminisztérium kommunikációs osztálya.

Szlovákia félmillió COVID-19 elleni vakcinát ajándékozott Kazahsztánnak
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

„Az oltóanyagok elajándékozása a külügyminisztérium és az Európai Bizottság közötti együttműködés eredménye. Örülök, hogy Szlovákia ismét megmutatta, hogy képes reagálni, ha a partnerei segítséget kérnek"

- mondta Lucia Kišš, a külügyminisztérium gazdasági és fejlesztési osztályának vezérigazgatója. Hozzátette, az oltóanyagok szállításáról az Európai Bizottság gondoskodott, és a költségek 75 százalékát is fedezi.

Róbert Kirnág, Szlovákia kazahsztáni nagykövete kijelentette, az oltóanyagok adományozása a szolidaritás, az összetartozás, a partnerség és a segítőkészség kifejezése.
A külügyminisztérium tájékoztatása szerint Kazahsztán a tizedik ország, amelyet oltóanyag adományozásával támogat Szlovákia. Ez a legnagyobb értékű humanitárius szállítmány. Korábban Ukrajnának, Szerbiának, Ruandának, Kenyának és Örményországnak adományozott oltóanyagot Szlovákia.

„Az oltóanyagok adományozása a humanitárius segítségnyújtás egyik formája, Szlovákia 2021 óta ajándékoz vakcinát azzal a céllal, hogy támogassa a kollektív egészség megerősítését, csökkentse a COVID-19-fertőzés terjedését és kockázatát, és hozzájáruljon egy ellenállóbb világ kiépítéséhez"

- mutatott rá a külügyi tárca.

A vakcinák odaajándékozásával Szlovákia csatlakozik az unió azon kezdeményezéséhez, hogy a Team Europe program keretében támogassa a partnerországokat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

TASR

Címkék: Comirnaty, Kazahsztán