Szlovákia gáztartalékai veszélyben - nem adnak okot rá, hogy spóroljunk, ezért egyszer csak elfogyhat

2022. december 4. - 08:22 | Belföld

Kérdéseket vet fel a szlovák kormány háztartásoknak nyújtott hatmilliárd eurós támogatása a növekvő energiaárak kapcsán. Leginkább azzal kapcsolatban, hogy az emberek vajon spórolni fognak-e ilyen mértékű támogatás mellett, továbbá hogy ebből kifolyólag marad-e elég földgázunk jövőre. A Joj TV szerint a csehek e téren jobban állnak. Egyrészt több a földgázuk, másrészt nekifogtak spórolni. Elemzők szerint jövőre problémáink lehetnek. 

Szlovákia gáztartalékai veszélyben - nem adnak okot rá, hogy spóroljunk, ezért egyszer csak elfogyhat
Fotó: Pxhere.com

A költségvetési felelősség tanácsának tagja, Martin Šuster azt közölte, más országokban nagyobb az emberek motivációja a gázfogysztás visszafogására, és az energiaárakkal kapcsolatos támogatásokat is eszerint állították be.

"Azzal, hogy a kormány csak ezt a nagyon kicsi, szimbolikus áremelkedést állította meg, minden bizonnyal megfékezték az emberek motivációját a házaik hőszigetelésére és az ablakcserékre, ami végeredményben alacsonyabb gázfogyasztást eredményezne" - tette hozzá a Joj TV-nek Radovan Ďurana, az INESS intézet elemzője.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter szerint viszont a háztartások spórolni kezdtek. "Mindegyikünk spórol. Elmehetünk a háztartásokba, de bármelyik állami hivatalba, és láthatják, hogy a folyosókon nem ég a villany, ki van kapcsolva a megvilágítás" - fogalmazott.

Martin Šuster szerint ugyanakkor ilyen támogatási rendszer mellett újabb energiaválságokra nem leszünk felkészülve, és ennek árát még a gyerekeink is fizetni fogják. Ugyanakkor szerinte egyelőre az is kérdéses, hogy lesz-e elég gázunk jövőre. Szerinte ez leginkább az év eleji hőmérséklettől függ, és hogy adott hőmérséklet mellett mennyit fogyasztunk majd.

Ondrej Šebesta, az Szlovák Gázművek (SPP) szóvivője közölte, hogy a tárolóikban lévő gázmennyiség a különféle rendszeres gázszállításokkal együtt optimizmusra adnak okot, legalábbis ami az idei fűtési szezont illeti.

Jozef Badida elemző szerint a szlovák gáztározók telítettsége jelenleg 88,5%-os, ami viszont 7,5%-kal alacsonyabb a csehországinál. Ott ugyanis sikerült 421 millió köbmétert megspórolni. Badida szerint ugyanakkor ha a már leszerződött gázmennyiséget leszállítják az elkövetkező időszakban, akkor valóban nem lehet gond idehaza sem.

Ďurana viszont úgy véli, hogy a földgázpiacon uralkodó feszült helyzet miatt egyelőre kérdéses, hogy a következő télre is elegendő lesz-e a gáz.

"Valóban elkerülhetetlen, hogy spóroljunk az energiával, mivel hiány van belőle és az ára rendkívül magas. Itthon ennek a problémának a megoldását a következő télre odázzuk el" - fogalmazott Badida.

(Joj TV)